Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Сьогодні 17-та річниця проголошення Декларції про Державний суверенітет України

Календар 15979 переглядів

Опубліковано - 16.07.2007 15:06 | Всі новини | Версія для друку

Сьогодні 17-та річниця проголошення Декларції про Державний суверенітет України
Сьогодні 17-та річниця проголошення Декларції про Державний суверенітет України
Сьогодні практично ніхто не згадує про те, що відбулося 17 років тому. Хоча саме у цей день було закладено першу цеглину у фундамент нової незалежної держави Україна.

!6 липня 1990 року Верховна Рада УРСР ухвалила Декларацію про Державний суверенітет України. Ухвалення цього акту супроводжувалося багатотисячним мітингом під стінами парламенту і демонстрацією на підтримку національно-демократичних сил.

Це був не перший мітинг, на який вийшли сотні тисяч киян, активістів РУХу і УГС простих громадян, яким була не байдужа доля їхньої української землі.

Тоді тільки набирала силу перша хвиля національного відродження українського народу. І, власне, для багатьох вже не стояло питання - бути у СРСР, чи облаштовувати власну державу - Україну.

Варто сказати, що масові маніфестації із участю сотень тисяч громадян вельми налякали комуністичне керівництво як у Києві, так і Москві. Всі спроби силового припинення цих виступів, спрямованих як проти СРСР так і компартії мали протилежний результат - після застосування кийків ОМОНу(міліційський спецназ) - демонстрантів ставало у декілька разів більше.
Такими були обличчя людей, які не вже боялися більшовицьких бецегарень
Такими були обличчя людей, які не вже боялися більшовицьких бецегарень
“Той час ознаменувався колосальним пробудженням національної свідомості”, - розповідає народний депутат п’ятого скликання Анатолій Матвієнко, згадуючи момент проголошення Декларації “Про державний суверенітет України” 16 липня 1990 року. Він був безпосереднім учасником тих подій, як народний депутат і лідер українських комсомольців.

“Радянський Союз тоді перебував у глибокій кризі. Проговорювалася концепція зміни Конституції, підписання договору про новий Союз на принципах конфедерації. Це стимулювало комуністів підтримувати Декларацію. Ще більш важливо було ухвалити цей документ для націонал-патріотичних сил”, - наголосив він.

“В той момент була дуже жорстка ідеологічна поляризація у Верховній Раді – Народна рада, з одного боку, і комуністична більшість, з іншого, - підкреслив народний депутат. - Проголошення Декларації про державний суверенітет – це було перше братання, перший сигнал до того, що українці разом можуть захищати національні інтереси”.

“Коли я вийшов з будівлі парламенту на вулицю, люди, котрі стояли під парламентом, усім депутатам вручали квіти, - згадує Матвієнко. - Для мене це - найбільш зворушливий момент. Адже народ цінує тих, хто служить Україні”.

Редакція порталу "Аратта.Вікно в Україну" щиро вітає усіх українців із цим великим святом!
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Календар»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шумерський тип культури надзвичайно споріднений з неолітичними пам`ятками Південної Русі...”
Рене Генон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.