Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Таємниця намиста Тутанхамона розкрита

Відкриття 13060 переглядів

Опубліковано - 5.07.2006 19:09 | Всі новини | Версія для друку

Таємниця намиста Тутанхамона розкрита
Таємниця намиста Тутанхамона розкрита
Стародавня єгипетська цивілізація продовжує підносити сюрпризи. Знамените намисто фараона Тутанхамона як з'ясувалося створене з мінералів, що утворилися при катаклізмі планетарного масштабу.

Центральний камінь прикраси з жовто-зеленого скла з'явився від удару об планету величезного метеорита приблизно 30 мільйонів років тому.

Вирізаний у вигляді священного гнойового жука – скарабея, шматочок вулканічного скла жовто-зеленого кольору, як показало нове дослідження, сформувався при падінні на Землю метеорита. Одержані вченими дані були недавно представлені на симпозіумі геофізиків в Каліфорнійському технологічному інституті в Пасадені.

Символ родючості скарабей - центральний фрагмент намиста, яке носив фараон Тутанхамон, що правив в 1333-1323 роках до нашої ери, і яке виявив знаменитий археолог Говард Картер при розкопках його гробниці в Долині царів поблизу сучасного Луксора.

Хімічний аналіз скарабея був виконаний італійськими геологами ще в 1999 році. Тоді вони вирішили, що скарабей виконаний з природного вулканічного скла пустинного походження. Таке скло є тільки у Великому Піщаному озері на сході Сахари, в 800 кілометрах від Каїра, вміст кварцу в ньому - 98%, що робить дане скло найчистішим відомим вулканічним склом в світі.

Тепер більшість вчених сходяться на думці, що вулканічне скло Великого Піщаного озера, також відоме як скло Лівійської пустелі, сформувалося за участю високих температур, що виникли при падінні метеорита.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Відкриття»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Не знаючи минулого, неможливо зрозуміти справжній сенс сьогодення і мету майбутнього ”
Максим Горький

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.