Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


“На Іллі – новий хліб на столі”

Календар 14797 переглядів

Опубліковано - 2.08.2006 16:43 | Всі новини | Версія для друку

“На Іллі – новий хліб на столі”
“На Іллі – новий хліб на столі”
Сьогодні день Пророка Іллі, який за народною традицією є наступником громовика Перуна. Селяни в цей час уже випікали хліб з нового врожаю. І після Іллі, зазвичай, починався озимий посів жита і пшениці.

2 серпня (20 липня за старим стилем), в народі вважався початком осені. Може тому, що закінчилися жнива – кульмінаційний момент в житті хлібороба-орія? Тепер час заготівлі і приготування до зими.

1серпня (19 липня) в народі відзначали день святої Мокриди, який за народною уявою був останнім днем літа. Навіть приповідка зберіглася: “Свята Мокрида осінь приносить”. Селяни-господарі в цей день уважно спостерігали за погодою.

Яка погода на Мокриди, така буде й осінь. “Якщо на Мокриди дощ, сій жито, буде врожай”, - казали на Уманщині. А на Київщині селяни знали, що “як на Мокриди дощ, то оріхи повимокають, а як сухо, то бджоли повилітають!” – тобто будуть роїтися.

2 серпня (20 липня за старим стилем) християнська церква святкує день Пророка Іллі, який за народною традицією є наступником громовика Перуна. “Грім гримить, то Ілля по небесному мосту в огненній колісниці їде”. “До Іллі дощ ходить зі своїм вітром: за вітром і проти вітру, а після Іллі тільки за вітром”. “До Іллі хмари ходять за вітром, а після Іллі – проти вітру”.

Як ми знаємо, Перун був головним богом в часи Київської Русі. Він був покровителем князів, воїнів, символізував владу, тому що був богом не тільки грому і блискавок, а небесного вогню – чоловічого начала. Перун керує всіма небесними явищами. Високий, плечистий, чорноволосий, має велику голову та золоту бороду (мед по бороді тече). В правій руці - лук, в лівій - стріли. Найсильніший у природі, бореться зі злими силами.

2 серпня святкували день Перуна. В цей день вся нечиста сила, рятуючись від стріл справедливого бога, перетворюється на тварин. Тому в цей день до хати не пускали собак і кішок. Зараз досв селах старі люди під час грози відганяють від себе котів і собак, тому що вірять, що в них ховається нечиста сила, з якою змагається Ілля-громовержець.

В народі ходить легенда, що коли біси повстали проти Бога, то Бог наказав Іллі прогнати нечисту силу з неба. З того часу Ілля ганяється за бісами і пускає в них огнені стріли – блискавки і громи.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Календар»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи нічого не замишляйте проти Росії, тому що на кожну вашу хитрість вона відповість своєю непередбачуваною дурістю ”
Отто фон Бісмарк

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.