Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Французька дослідниця вирахувала розташування могили д`Артаньяна

За межею віків 10466 переглядів

Опубліковано - 17.11.2008 13:15 | Всі новини | Версія для друку

Пам`ятник  д`Артаньяну в Маастріхт
Пам`ятник д`Артаньяну в Маастріхт
Французький історик Оділь Борда (Odile Bordaz) стверджує, що їй вдалося знайти місце, де похований Шарль де Бац де Кастельмор д’Артаньян, який послужив прототипом відомого героя романа Олександра Дюма "Три мушкетери".

Всупереч поширеній теорії про те, що тіло д'Артаньяна після його смерті було доставлене до Франції, Борда упевнена, що відомий мушкетер похований в невеликій церкві Святих Петра і Павла на околиці голландського міста Маастріхт (зараз міський район Вольдер). До такого висновку Борда прийшла, проаналізувавши інформацію з історичних хронік, пише в суботу газета The Times.

Достовірно відомо, що д'Артаньян був убитий 25 червня 1673 року під час облоги фортеці Маастріхт в ході Франко-голландскої війни 1672-1678 років. За твердженням Борда, у той час стояла спекотна погода, а вологість повітря була висока, у зв'язку з чим доставити тіло до Франції було б проблематично, а забальзамувати - надто дорого.

Крім того, на користь версії Борда свідчить і той факт, що під час облоги Маастріхта загиблих французів зазвичай ховали в місцевій католицькій церкві, а табір д'Артаньяна, як з'ясувалося недавно, стояв неподалік від Вольдера. Борда також стверджує, що виявити могилу д'Артаньяна у Франції їй не вдалося.

Використовуючи докази своєї теорії, Борда має намір добиватися від французької влади і католицької церкви дозволу на проведення розкопок в церкві Святих Петра і Павла. На думку Борда, шанси знайти останки д'Артаньяна в цій церкві приблизно 50 на 50.

Шарль де Бац де Кастельмор д'Артаньян народився на початку XVII століття в Гасконі. У віці близько 20 років він вступив на військову службу до роти королівських мушкетерів і згодом (у 1658 році) став одним з її командирів.

Після його смерті у Франції в 1700 році з'явилася книга "Мемуари мессіра д'Артаньяна" (Les Memoires de Monsieur d'Artagnan), автором якої був відомий у той час французький письменник і журналіст Гасьєн Куртіль де Сандра. На основі "Мемуарів" Дюма-батько написав роман "Три мушкетери", а також інші романи "мушкетерського" циклу - "Двадцять років опісля" і "Віконт де Бражелон".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Марно пояснювати дурням і начальникам: перші слухають і нічого не розуміють, другі все розуміють і тому не слухають”
Михайло Мамчич

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.