Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На Сумщині з`явився новий заповідник

Туризм Регіон: Сумська область 20095 переглядів

Опубліковано - 8.08.2006 20:19 | Всі новини | Версія для друку

Останній кошовий отаман Запорозької Січі Петро Калнишевський
Останній кошовий отаман Запорозької Січі Петро Калнишевський
Днями визначні пам`ятки Роменського і Недригайлівського районів стали державним історико-культурним заповідником «Посулля».

До нього увійшли Роменський краєзнавчий музей, скіфські кургани, пам'ятник останньому кошовому отаману Запорізької Січі Калнишевському і дерев'яна церква Святої Трійці, яку зараз відроджують на батьківщині Калнишевського (с. Пустовійтівка).

Заповідник був створений постановою Кабміну від 26 липня 2006 року. Документ прийнятий в рамках виконання розпорядження Президента «Про заходи з увічнення пам'яті останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського».

Управляє заповідником, згідно з постановою Кабміну, Сумська облдержадміністрація, яка до 2008 року повинна розробити генеральний план його розвитку.

Нагадаємо: Петро Калнишевський народився 1691 року в з. Пустовійтівка Роменської сотні Лубенського полку. Юнаком потрапив на Січ. В 1762 козацька рада вибирає його кошовим отаманом Запорізької Січі. В 1775 році російські війська оточили Січ. Калнишевський пішов на переговори, намагаючись вирішити конфлікт без кровопролиття, але був схоплений, закутий в кайдани і відправлений до Москви, а потім засуджений до довічного ув’язнення в Соловецькому монастирі, де і помер в 1803 р.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Туризм»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Чудо не суперечить законам природи - воно суперечить нашим уявленням про неї ”
Блаженний Августин

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.