Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Виявляється, ми таки у Всесвіті не одні. Теоретично

Невідоме 12562 перегляди

Опубліковано - 6.02.2009 18:44 | Всі новини | Версія для друку

Виявляється, ми таки у Всесвіті не одні. Теоретично
Виявляється, ми таки у Всесвіті не одні. Теоретично
Шотландський астробіолог розробив нову формулу для визначення числа планет в нашій Галактиці, де могли б існувати розумні форми життя.

Згідно підрахункам ученого, робота якого опублікована в журналі International Journal of Astrobiology, в Чумацькому Шляху можуть бути сусідами від 361 до 37964 населенних світів.

Зараз питання про існування життя у Всесвіті є суто теоретичним (єдиним відомим прикладом жилої планети є Земля). Одним з небагатьох більш менш формалізованих способів визначення числа населених планет є їх підрахунок відповідно до рівняння Дрейка, запропонованого в 60-х роках минулого століття. За його головний недолік вважається наявність великого числа параметрів, значення яких неможливо визначити на даному етапі розвитку науки.

Дункан Форган (Duncan Forgan), що працює в Університеті Едінбургу, на підставі сучасних наукових даних, розробив математичну модель розвитку Галактики, схожої на Чумацький Шлях. Потім він розглянув декілька сценаріїв можливого зародження і розвитку життя на планетах такої віртуальної галактики.

Перший сценарій припускав, що основні труднощі виникають на етапі утворення перших живих організмів, проте надалі вони еволюціонують без особливих проблем. Такий варіант дав Форгану 361 розумну цивілізацію.

У другому випадку передбачалося, що життя виникає на планетах легко, проте для розвитку розуму новим формам потрібно долати численні труднощі. В цьому випадку у віртуальній галактиці виявилося заселеними 31513 планет.

Третій варіант розвитку подій не унеможливлював панспермії - перенесення життєвих форм з однієї планети на іншу на астероїдах - і в підсумку отримано 37964 розумних цивілізацій.

Попри на такі точні цифри, в моделі Форгана чимало умовностей і апроксимацій. Так, властивості планет віртуальної галактики він визначив на підставі даних по відкритих до сьогоднішнього дня екзопланетах. Існує вірогідність, що вони являють собою тільки частину всіх існуючих планет, оскільки поки учені набагато легше знаходять великі планети, ніж маленькі (хоча не виключено, що великих планет дійсно помітно більше). Як середній час виникнення і розвитку життя Форган узяв земні показники.

Сам автор не заперечує, що створювана ним і іншими дослідниками, що намагаються визначати населеність інших планет, картина є неповною.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія народу починається не з писемних згадок про нього, а з тих часів, які історична пам'ять цього народу зберегла””
Юрій Шилов

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.