Втомлені сонцем. Турецьких туроператорів захлеснула хвиля банкрутств

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.07.2010 17:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10794

Туреччина як курорт переживає хороші часи завдяки зростанню кількості туристів, але через різке зниження рентабельності роботи, місцеві туроператори зіткнулися з банкрутствами та поглинаннями.

Анталія

«Туреччина втрачає провідні туристичні бренди Середземномор'я. Так, днями через фінансові труднощі Oger Tours була продана британської туркомпанії Thomas Cook і приєдналася таким чином до компаній Nazar Tours, Tantur, Gulet, Vasco і Karya Tour, яким довелося або продати свій бізнес, або оголосити про банкрутство», - цитує Коммерсант-Україна турецьке видання Referans. За даними видання, ще 10 років тому турецькі компанії займали близько 40% ринку курортного відпочинку в країні: «У 2009 р. їх частка впала до 26-27%, а зараз, після зміни власника Oger та банкрутства Karya, очікується, що вона знизиться до 20%».

Як пояснюють експерти Referans, через фінансову кризу турецькі оператори були змушені істотно знизити ціни на тури. Але ці заходи себе не виправдали, оскільки завдяки зниженню ціни, відпочинком в Туреччині зацікавилися менш заможні туристи, які практично не витрачають гроші на додаткові сервіси, пише видання “Фокус”.

«Наші продажі зараз на 60% менші, ніж у минулі п'ять років. Туристи зараз «найдешевші», якщо раніше вони платили по 60 лір за вечерю, то зараз не хочуть платити і 30!, - так коментує ситуацію власник комплексу Eternity Gold Diamond в місті Фетхіє на півдні Туреччини Дурмуш Караман. - Нині час дешевих сувенірних крамничок. Зі шкірою, килимами і золотом покінчено».

Голова Асоціації туристичних гідів Туреччини Шериф Ємен винить у всьому Міністерство культури і туризму, стверджуючи, що воно має направляти свої промобюджети на сегменти з більшою прибутковістю.

Тим не менше, туристичний потік з України в цьому році росте. «У 2009 р. ми втратили близько 35% обсягів у порівнянні з попереднім роком, але вже цього року повертаємося до рівня 2008 р.», - говорить комерційний директор Tez Tour Ukraine Аркадій Маслов. На його думку, інцидент з Karya Tour і фінансові труднощі деяких компаній в Туреччині не приведуть до відтоку українських туристів.

Господарський суд Києва минулого понеділка, 5 липня, визнав туроператора - компанію "Карія-Тур" (Київ) банкрутом і почав процедуру її ліквідації. Ліквідатором компанії призначено арбітражного керуючого Валентина Мора. Претензії до боржника приймаються протягом місяця (до 6 серпня), повідомляють "Українські новини" з посиланням на суд.

Турецький туроператор Karya Tour - партнер української "Карія-Тур" - оголосив про своє банкрутство минулої п'ятниці, 9 липня.

Того ж дня турецька влада повідомила про проблеми, з якими стикнулися українські туристи у Туреччині.

За результатами переговорів українських дипломатів з турецькою стороною гендирекція культури і туризму Анталії дала розпорядження готелям не виселяти з номерів туристів-клієнтів "Карія-Тур" до дати їхнього повернення в Україну.

Однак станом на вівторок в Україну повернулася тисяча українців, а ще близько 750 повертатимуться щодня до 22 липня.

Довідка: За даними посольства Туреччини в Україні, в I половині 2010 р. Туреччину відвідали 161,5 тис. українців (+12% до I половині 2009 року); а в 2009 р., за даними Держтурслужби України, - 574,7 тис . (-21,35% до 2008 року) - це 42% від ринку виїзного туризму. Проте частка українських туристів у Туреччині невелика - лише 2,12% від загального потоку в 2009 р. (27,07 млн. чоловік). Найбільший турпотік у цю країну припадає на Німеччину, Росію і Болгарію.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.