Куди поділися кошти на відродження Батурина – з’ясовуватимуть Ющенко із Томенком

Автор/джерело -  © “Депутат”



Дата публiкацiї - 7.10.2006 14:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1124

Голова Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Микола Томенко звернувся зі зверненням до Президента України щодо залучення відповідних органів державної влади до перевірки витрачання бюджетних та позабюджетних коштів, які спрямовувалися на відродження історичних пам'яток Батурина

Батурин. Палац Кирили Розумовського (1799-1803)

Про це повідомляє Інформаційне управління ВРУ.

У зверненні, зокрема, йдеться про вкрай незадовільний стан будівельно-реставраційних робіт, що ставить під загрозу успішну реалізацію цього масштабного і важливого для України проекту.

Так, протягом 2005-2006 року з державного бюджету та інших джерел фінансування на відродження Батурина було спрямовано близько 13 мільйонів гривень. Крім того, за активного сприяння найвищих посадових осіб держави було створено Благодійний фонд "Гетьманська столиця", куди вносили благодійні кошти відомі вітчизняні бізнесмени.

Однак, сьогодні Батурин залишається практично непридатним для відвідання туристами протягом останніх 11 місяців будівельні роботи зупинені, у незадовільному стані залишається головна пам´ятка архітектури - палац Розумовських, не завершено будівництво готелю та інших об´єктів туристичної інфраструктури.

"Це може свідчити про нецільове використання коштів благодійних внесків та державного бюджету, спрямованих на відновлення історичних пам´яток Батурина та формування соціальної інфраструктури селища", - зазначається у зверненні.

На думку народного депутата, необхідно створити відповідну Громадську раду, яка відкрито і прозоро контролювала б надходження благодійних коштів на відновлення заповідника.

Довідка:

У 1760 році Батурин було подаровано останньому гетьману Лівобережної України Кирилу Розумовському. Розумовський вирішив повернути свою столицю до "мазепинського" Батурина. В 1760 було складено проект заснування у Батурині університету (не здійснено). 1789 року збудовано Покровський собор. Саме тут, на мальовничому крутому березі Сейму, 1799-1803 видатний петербурзький архітектор-англієць Чарльз Камерон збудував на гетьманське замовлення розкішний палац першокласної класичної архітектури (його центральний корпус зберігся донині), а італієць А.Рінальді заклав довкола парк. До проектування в Батурині національних будівель були залучені найвідоміші придворні майстри – Квасов, Аксамитов і Старцев (у зв'язку з ліквідацією гетьманства ця частина задуму так і залишиться на стадії підготовчих робіт).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.