Ганна Політковська була громадянкою США

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 11.10.2006 16:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1151

Вбивство оглядача "Нової газети" Ганни Політковськой не випадково викликало гостру реакцію Держдепартаменту США, який зажадав від російської влади знайти й покарати вбивць журналістки.

Політковська, вбита минулого тижня в під'їзді власного будинку в Москві, мала подвійне російсько-американське громадянство. Цю інформацію підтвердили в середу в прес-службі посольства США в Москві.

Ганна народилася в 1958 році в Нью-Йорку, в сім'ї радянських дипломатів, що працювали в той час в Америці. Відповідно до законів США людина, що народилася в цій країні, після досягнення повноліття, має право отримати американський паспорт. На початку 90-х, після розпаду СРСР, Політковська оформила собі через посольство США в Москві американське громадянство.

При цьому вона також залишалася громадянкою Росії, пише в середу "Комсомольськая правда".
"Відповідно до американських законів посольство працює над встановленням контакту з найближчими родичами Політковської і наданням консульських послуг, обов'язкових у таких випадках", - відзначили в прес-службі американської дипломатичної місії.

Як відзначає видання, американський паспорт допомагав Політковській без проблем їздити за рубіж, користуватися підтримкою американських урядових органів.

Виступаючи на панахиді, що відбулася напередодні в Москві, посол США в РФ Уїльям Бернс наголосив, що російські власті повинні провести ретельне розслідування вбивства журналістки повідомляє "Інтерфакс". "Ми закликаємо російські власті ретельно розслідувати цей злочин, покарати винних і захистити журналістів", - сказав дипломат.

При цьому видання нагадує, що так само різко Вашингтон реагував на вбивство в Москві редактора російської версії журналу Forbes Пола Хлебнікова.

У зв'язку з вбивством Ганни Політковської Державний секретар США Кондоліза Райс у середу висловила "стурбованість" ситуацією щодо стану свободи слова в Росії. У інтерв'ю телекомпанії АВС Райс відзначила, що "це - дуже сумна подія, яка вимагає повного й вичерпного прояснення російським урядом". Вона заявила, що у світі стежать за тим, як російські власті розслідують загибель журналістки.
Райс також заявила, що не має у своєму розпорядженні будь-яких даних, що говорять про причетність російської влади до вбивства Політковської.

Глава дипломатичного відомства США також нагадала про вбивство в Москві американського журналіста Пола Хлебнікова, яке сталося в липні 2004 року, яке до цих пір не розкрите.

Разом з тим, на її думку, "російському уряду дуже важко показати свою зацікавленість і рішучість знайти вбивць цих журналістів".

Відома журналістка, яка неодноразово виступала в захист прав людини, зокрема, в Чечні, була убита в ліфті власного будинку на вулиці Лісовій, в минулу суботу.
Слідство у справі про вбивство Ганни Політковськой відпрацьовує три основні версії: помста міліціонерів, які після її публікацій опинилися у в'язниці або в розшуку, змова супротивників Володимира Путіна і прем'єра Чечні Кадирова, а також помста колишніх бойовиків, що перейшли на сторону федеральних сил. Крім того, Політковську могли убити російські націоналісти, оскільки її ім'я фігурувало в "розстрільних" списках, складених лідерами навколофашистских рухів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.