Чернігівський мандрівник має намір за 4 місяці обійти Колиму, Далекий Схід та побувати в Монголії

Автор/джерело -  © Олег ГОЛОВАТЕНКО, «Високий Вал»



Дата публiкацiї - 21.04.2006 20:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=139

“Професійний мандрівник”, журналіст і історик з Чернігова Олександр ВОЛОЩУК має намір обійти Колиму, Далекий Схід і Монголію за 4 місяці (червень-листопад 2006 року).

Про це він повідомив під час прес-конференції в приміщенні Чернігівського обласного товариства «Просвіта».

«Два роки тому я побував на Соловецьких островах і був неприємно вражений тим, що люди їдуть туди як на якісь Канари чи на відпочинок. Чимало людей навіть не знають, що було на Соловках у 20-ті – 30-ті роки. Я думаю, про це треба нагадувати. Бо якщо ми забуваємо історію, ми можемо її повторити», - зазначив Олександр Волощук.

Олександр сподівається, що це буде не просто мандрівка, а серйозне дослідження життя українців Далекого Сходу і відомих політв’язнів радянських таборів.

Шлях мандрівника, який буде рухатися пішки і автостопом, проляже колимською трасою з відвідуванням таборів, де відбували покарання академік Сергій Корольов, письменники Іван Іванов та Василь Стус.

«Кілометрів 500 доведеться рухатися пішки. В літні місяці в тих краях дороги перетворюються на болота і на транспорт марно сподіватися», - сказав Олександр Волощук.

Результатом подорожі має стати щоденник і фотоматеріали, які Олександр люб’язно обіцяє надати для публікації засобам масової інформації.

Після Магадану маршрут Олександра Волощука проляже через Сахалін, Курили, Владивосток, Хабаровськ, райцентр Чернігівка (планується детальне дослідження історії населеного пункту). В районі Чити він має намір перетнути кордон з Монголією, відвідати Улан-Батор і дійти до пустелі Гобі.

За словами мандрівника, серйозних перепон для пересування територією Монголії не існує.

«По перше, для відвідування цієї країни громадянами України достатньо закордонного паспорта... Я вже мав розмову з консулом, маю атлас автомобільних доріг... Населення Монголії непогано розуміє російську і англійську... Азія – це така частина світу, де мандрівників люблять і з розумінням до них ставляться. Купувати майже нічого не потрібно», - сказав він.

Олександр Волощук вже має досвід далеких і екстремальних подорожей.

Вперше у своєму житті подорожував у 8 років, коли вирішив «йти на Київ». Тоді він «втік» від батьків і дійшов до села Іванівка (під Черніговом), де й зупинив попутку. Перший досвід автостопу був невдалим. За кермом був голова радгоспу, який зателефонував до міліції. Хлопчика вже шукали.

Цілком свідомо і вже «по-дорослому» подорожував Росією, Казахстаном, Кавказом і Чечнею. Маючи супровідний лист одного з київських видань і пройшовши довгу перевірку на російських федеральних блок-постах, відвідав Грозний:

- Мене кілька годин поспіль перевіряли представники, міліції ФСБ, відділу по боротьбі з оргзлочинністю. Навіть запитували мій псевдонім і «хто завербував». Довелося проявити всі свої плівки. Звичайно, автостоп має тут свої особливості. Машину, на якій я їхав в Грозний, зупиняли представники Державтоінспекції. Водій, житель Грозного, сильно здивувався що я з України. Але коли дізнався, одразу запропонував їжу і житло на необмежений термін. Я теж сильно здивувався кавказькій гостинності.
Якщо ти їдеш у Грузію, то можеш взагалі не мати із собою грошей. Українця там сприймають як брата.

Крім інформаційної підтримки обласних газет «Сіверщина» і «Біла хата», мандрівник має і матеріальну підтримку спонсорів – футбольного клубу «Десна» та чернігівського магазину спорттоварів «Адреналін». Останній дарує Олександру намет, фотоплівки і засіб для відлякування ведмедів. Крім того, обласне товариство «Просвіта» надає кілька мультимедійних компакт-дисків з «Кобзарем» Тараса Шевченка для передачі українським товариствам і громадам Далекого Сходу.

Олександр Волощук має намір витратити на мандрівку 500 доларів власних коштів та залучити спонсорів, на підтримку яких розраховує.

Крім необхідних речей, їжі, фотоапарата та великого мисливського ножа, Олександр бере з собою ламіновані образи Святого Миколая і Богородиці Одигітрії, які охоронятимуть в дорозі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.