Робота в нічну зміну скорочує життя

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 9.11.2006 18:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1409

Робота в нічні години доби і порушення роботи внутрішнього біологічного годинника призводить до істотного скорочення життя.

До такого висновку прийшли вчені з університету Віржинії, провівши експеримент на мишах. Пухнатих гризунів розділили на три групи. Для однієї групи час сну було зміщено на шість годин вперед, для другої на стільки ж назад. Біологічний годинник третьої групи залишили без яких-небудь змін, повідомляє Кореспондент.net.

Вчені були чимало здивовані, коли протягом кількох місяців померло 32% мишей, що входили в першу групу. Однак ще більший "сюрприз" чекав біологів, коли вони виявили, що за той же відрізок часу друга група скоротилася на 53%. При цьому серед мишей, що спали в звичний для них час, загинуло тільки 17% тварин.

Ще раніше науковці виявили, що робота в нічні зміни веде до виразки шлунку

Люди, що працюють у вечірню або нічну зміну, піддаються більшому ризику захворіти виразкою шлунку, - до такого виводу прийшла доктор Клер Карузо й її співробітники, що проводили спеціальне дослідження в Мічігані університетете в Енн-Арборі.

"Нічна робота часто заважає людям добре висипатися, - говорить доктор Карузо, - а адекватний здоровий сон – необхідна умова для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту".

Проблеми подібного роду виникають і в тому випадку, якщо робочий день ненормований, оскільки внутрішній біологічний годинник, який повинен синхронізувати всі процеси, зокрема засвоєння їжі, у такому випадку збивається.

Крім того, робота ночами створює додатковий стрес лише тому, що робота в такому режимі змушує змінювати коло спілкування, рідше зустрічатися з друзями. І в цьому випадку отриманий стрес відбивається на стані кишково-шлункового тракту.

За даними американського Національного інституту професійних хвороб, приблизно 15% американців працюють у вечірні, нічні та ненормовані зміни. Найчастіші скарги цих людей пов'язані з гастроентерологічними проблемами, зокрема, як нудота, нетравлення шлунку, болі в черевній порожнині, діарея і втрата апетиту. Ці люди також втричі частіше за інших захворюють виразкою шлунку і виразковим колітом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.