«РуSSкій мір», він же «православний талібан», - хоче заборонити книгу “Еротика у творах мистецтва”

Автор/джерело -  © “Друг читача”



Дата публiкацiї - 19.09.2012 16:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18447

Священики Запорізької єпархії УПЦ МП зажадали від Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі заборонити на Україні книгу мистецтвознавця Едварда Люсі-Сміта “Еротика у творах мистецтва”.

Архієпископ Лука (у миру – Андрій В’ячеславович Коваленко) на сайті Запорізької єпархії виклав своє розлоге звернення до голови Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі В. В. Костицького стосовно книги Едварда Люсі-Сміта “Еротика у творах мистецтва”.

На думку голови Запорізької єпархії, це богохульні книга, що пропагує порнографію, гомосексуалізм, міжрелігійну ворожнечу, блюзнірство і неповагу до релігійних образів і символів.

Побоюючись, що ця книга може потрапити в неокріплі дитячі руки, він вважає, що перегляд її дитиною “буде сприяти деградації його статевого потягу, зміні уявлень про навколишній світ, змінами у психіці, особливо в емоційній сфері”.

Але не тільки про дітей дбає український архієпископ. Адже, на його думку, ця книга популяризує непристойності, у тому числі культу смерті. Вона закликає читачів жертвувати життям власних дітей, своїм здоров’ям в ім’я служіння розпусти, сприяє розвитку любові до смерті, викликає агресію, спрямовану і на оточуючих, і на самого себе.

Назвавши книгу Едварда Люсі-Сміта яскравим проявом постмодернізму і проявом деструктивних сил, зацікавлених у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі через спотворення образу християнства, архієпископ закликав комісію вилучити книгу з торговельної мережі та заборонити її поширення на території України.

При цьому він посилається на Міжнародний пакт про громадянські і політичні права, прийнятий в 1966 році. А точніше, на ті його рядки, у яких сказано, що “на свободу може накладатися заборона, якщо це необхідно для поваги прав або репутації іншої людини або захисту національної безпеки, громадського порядку, здоров’я і моралі суспільства”, а також на закон України “Про захист суспільної моралі ” та Кримінальний кодекс.

Мистецтвознавець Едвард Люсі-Сміт – автор книг з мистецтва, фотографії, який широко видається у світі, та процює в зборах Національної портретної галереї в Лондоні, Музеї мистецтва в Новому Орлеані та Інституті американського мистецтва імені Батлера, ймовірно буде досить здивований такою заявою.

Утім, це навряд чи вплине на його репутацію в світі культури. Адже за своє життя Едвард Люсі-Сміт опублікував понад 100 книг, включаючи біографію Жанни д’Арк, один історичний роман і більш ніж 60 книг з мистецтва.

Від «Аратти». Нам лишилося почекати, коли «православний талібан» (за влучним висловом священника Глєба Якуніна) заборонить дітям відвідувати музеї. Наприклад, Шевченка, - адже у нього багато картин з еротичним спрямуванням?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.