Аматціемс – «Місто Сонця» в Латвії

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 4.03.2013 10:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19977

Латвійський мільйонер реалізував в околицях міста Цесіс фантастичний проект. Викупивши 30 000 гектарів лісу в горбистій місцевості, він побудував «Місто Сонця», де діють особливі правила і люди ведуть зовсім інший спосіб життя.

Згідно з умовами проекту, всі будинки, а їх на території 300, зведені з екологічно чистих матеріалів. За кожним будинком закріплено ділянку від 0,4 до 1,3 га, на якій є невелике озеро та ліс.

Всі будинки в екопоселенні обладнані центральною каналізацією (вона прокладена спецтехнікою під корінням сосен і ялин), високошвидкісним Інтернетом і електроенергією. Обігріваються будинку в основному теплом від Землі – в кожному будинку є геотермальний тепловий насос зі свердловиною 90-100 м, що перетворює енергію Землі в теплоенергію. Цієї теплоенергії цілий рік достатньо для обігріву будинку та підігріву гарячої води. І тільки в холодні зимові дні жителі вдаються до розпалу каміна, яким оснащений кожен будинок.

З вікон кожного окремого будинку не видно інші будинки. Це стало можливо за рахунок горбистого рельєфу місцевості і грамотного планування.

У лісовому місті заборонені паркани. Це екологічно чиста зона з усіма наслідками, що випливають з цього, – по місту вільно розгулюють козулі та інша живність, і ніщо не повинно заважати їх переміщенню. З цієї ж причини в містечку заборонено утримувати на ланцюгу собак, які гавкотом можуть налякати диких, але нешкідливих тварин – собаки, за умовами селища, можуть знаходитися тільки в будинках.

Ініціатор проекту розповідає: "Ідея побудувати таке селище прийшла до мене в голову, коли я зрозумів, що хочу жити у власному упорядкованому будинку біля води, який розташований в мальовничому місці в лісі. Через що я створив Аматціемс, де сьогодні живе моя родина – я і мої діти й онуки, мої друзі та однодумці – люди зі схожими поглядами на життя, вимогами до місця проживання і навколишнього середовища.

Зізнаюся, що спочатку я створив проект з чисто егоїстичних мотивів – хотілося створити комфортне «середовище проживання» для себе коханого. За прикладом подібних селищ в інших країнах і на підставі мого особистого бачення того, як, живучи в облаштованому місці, можна бути в хороших стосунках з сусідами і природою, не порушувати життя диких тварин, і були розроблені Внутрішні правила селища.

Ці правила створені для людей, які поділяють моє бачення, людей, які не вважають ці правила забороною, людей, які готові до шанобливого ставлення до оточуючих – від дотримання тиші до утримання прилеглої території. Правила, наприклад, передбачають, що в межах селища у вечірній час і вночі не дозволяється шуміти, не дозволяється будувати паркани, а так само звертають увагу на те, що собака – друг людини, який не повинен сидіти на ланцюгу."

Аматціемс – «Місто Сонця»



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.