Перемішування генів і взаємозбагачення культур

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 16.05.2013 02:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20644

Дослідники виявили, що мовні відмінності між культурами створюють значні перешкоди для дифузії народних казок, і що ці бар’єри сильніше, ніж ті, які впливають на обмін генами.

Казка про двох сестер стала предметом дослідження через свою широку популярність Європі, - в цілому налічується понад 700 варіантів цієї казки

Відома в Європі казка про двох сестер, - добру та злу (The story of kind and unkind girls) стала предметом масштабного дослідження, що було проведене новозеландськими вченими. Використовуючи дані популяційної генетики, вони вивчили версії казки, що існують в тридцяти з гаком етнічних групах Європи. Виявилося, що рівень відмінності версій нагадує характерний для цих груп рівень генетичної відмінності.

Казка про двох сестер стала предметом дослідження (його результати опубліковані в журналі Nature) через свою широку популярність Європі; в цілому налічується понад 700 варіантів цієї казки. В її канонічній версії сестри мандрують разом і винагороджуються у відповідності зі своїми вчинками: добра сестра отримує в нагороду золото, а зла - коробку зі зміями.

Керівник дослідницької группи Квентін Аткінсон - фахівець з еволюції людини з Оклендського університету (Нова Зеландія) підбив підсумки виконаної роботи. Він, зокрема, заявив, що виявлені розбіжності різних версій казки дозволяють припустити, що за перемішування генів і за взаємозбагачення культур відповідають паралельні процеси.

«У той же час було б помилкою вважати, що рушійні механізми цих процесів ідентичні», - зауважує Аткінсон. І додає: «як з’ясовується, на розбіжність між різними версіями існування етнолінгвістичних кордонів впливає сильніше, ніж існування відмінностей в генах. Фактично ми підтвердили гіпотезу про те, що в етнічних груп культурні відмінності виражені сильніше, ніж генетичні».

Марк Пейджел, біолог-еволюціоніст з університету Редінга (Великобританія), пише в зв’язку з цим про специфічні кордони, які формуються навколо різних етнічних груп і допускають змішування генів, але перешкоджають змішуванню культур. На його думку, результати дослідження підтверджують відому теорію про те, що за своєю поведінкою різні етнічні групи нерідко нагадують різні біологічні види.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.