Занепад Римської Імперії був викликаний епідемією чуми

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 16.05.2013 03:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20645

Римська імперія, вірогідно, впала під натиском чуми, того ж штаму, що вбив тисячі жителів Європи в 1800-х.

Останки з могили померлих від «Чорної смерті» 1348 р. у Лондоні

ДНК-аналіз останків шостого століття н.е. виявив сліди бактерії, що викликає чуму. За оцінками вчених, епідемія чуми могла тривати з 6 по 8 століття, і забрати життя понад 100 мільйонів чоловік, пише The Daily Mail.

"Чума Юстиніана" (541-542 роки н.е.) була справжньою пандемією, що поширилася на Східну Римську Імперію, включаючи Константинополь. У найважчі часи щодня гинуло 5000 чоловік. Звідти чума рушила на схід і захід, спровокувавши одну з найстрашніших пандемій в історії.

Через півстоліття після її початку в Європі та Азії число жертв досягло від 25 до 100 мільйонів осіб. Деякі історики вважають: чума зробила сильний вплив на геополітику, адже вона послабила Перську і Візантійську імперії, зробивши можливим мусульманське вторгнення.

Відомо, що "Велика чума" (14-17 століття) включала в себе так звану "Чорну смерть" - епідемію, що викосила дві третини Європи в середині 1300-х.

"Сучасна чума" дала про себе знати в 19-20 століттях. Почалася ця хвиля в Китаї в середині 1800-х, потім поширившись на Африку, Америкк, Австралію, Європу та інші частини Азії.

До недавнього часу вчені не знали, чи співвідносити цю хвилю з "Чумою Юстиніана". Але ДНК-аналіз Інституту антропології при Університеті Йоганна Гутенберга розставив все по своїх місцях.

Отже, були досліджені ДНК із зубів 19 скелетів 6 століття. З’ясувалося, що "Чума Юстиніана" перебралася через Альпи і вбила людей, що проживали на території нинішньої Баварії. Але вчені не знають, скільки штамів чуми прийняли участь в цьому спалаху. Експерти збираються відновити всю генетичну послідовність штаму чуми, знайденого в зубах, щоб дати відповідь на це питання.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.