Розрив з коханою людиною здатний підірвати здоров’я

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 28.06.2013 03:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21008

Наприклад, розлучення викликає хронічний стрес, так як це не швидкий процес. За час розглядів організм буде постійно виробляти стресовий гормон кортизол. А він підвищує тиск і частоту серцебиття.

Нерідко подібні проблеми викликають безсоння (за цим ховається, зокрема, кортизол). Брак сну сильно зношує організм. Потім, знижується імунітет або ж виникають передумови для виникнення аутоімунних захворювань (організм починає працювати проти себе самого), пише The Times of India.

На імунітет впливає і депресія, яка нерідко супроводжує людей, що розлучаються, - соціальна ізоляція і почуття самотності позначаються на здоров’ї. В принципі, можливий розвиток повноцінної клінічної депресії, показало дослідження Гарвардського університету. А хронічний стрес підвищує рівень тривожності.

Людина, що зіштовхнулася з розлученням, може опинитися в ситуації гострої особистісної кризи (потрібно зрозуміти, хто ти без партнера). Це особливо часто відбувається, якщо більша частина життя зав’язана на шлюбного партнера.

Ще один наслідок переживань - порушення функції шлунково-кишкового тракту (печія, розлад шлунка і синдром роздратованого кишечника).

Інша сторона питання - набір ваги, що викликаний тривалим стресом. Він, як було доведено, посилює накопичення абдомінального жиру і штовхає до переїдання. Знову ж таки, через кортизол внутрішні органи виявляються оточені жиром. До того ж, в даній ситуації загострюється потяг до солодкого, жирного, солоного. Такі продукти ще більше підвищують рівень кортизолу.

А ось у люблячого подружжя рани заживають швидше!

Вчені з Огайского університету встановили, що взаємини в сім’ї впливають на процес загоєння ран у подружжя. Про це повідомляє УНН з посиланням на іноземні ЗМІ.

У дослідженні американських вчених взяли участь 37 подружніх пар, які погодилися на нанесення їм невеликих ран. Експерти спостерігали за процесом загоєння ран і одночасно враховували взаємини в сім’ї.

Виявилося, що в тих сім’ях, де панував мир і спокій, рани у подружжя зажили на 12-й день. Фахівці зумовили це явище роботою гормонів. У люблячих і щасливих сімейних пар виробляється більше гормону окситоцину, який також вважають "гормоном ніжності і довіри". Завдяки йому зміцнюються любовні і родинні зв’язки між людьми.

При стресових ситуаціях, як вже зазначалося, навпаки, підвищується синтез гормону кортизолу, який послаблює організм, і тим самим призводить до того, що рани заживають повільніше.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.