Цукор у великих кількостях токсичний. Доведено на мишах

Автор/джерело -  © Корреспондент.net



Дата публiкацiї - 15.08.2013 16:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21420

Висококалорійна дієта мишей, чверть якої становив цукровий сироп, призвела до різкого зростання смертності та зменшення числа дитинчат, що говорить про токсичність цукру навіть в імовірно безпечних для людини дозах.

Результати відповідного дослідження вчені опублікували в журналі Nature Communications.

"Миші прекрасно підходять для вивчення людських проблем з дієтою, так як ми харчуємося однієї і тією ж їжею вже 10 тисяч років з моменту відкриття агрокультури. Ми розкрили негативний вплив цукру на здоров’я гризунів навіть у тих дозах, які ми вважаємо безпечними для людини. Після цього я обмежив частку цукру в моєму раціоні і переконав членів сім’ї вчинити так само", - заявив Уейн Поттс з університету Юти в Солт-Лейк-Сіті (США).

Поттс і його колеги спостерігали за життям і здоров’ям кількох сотень мишей, які жили в особливих "коморах". Це гігантські клітини розміром з житлову кімнату, з безліччю лабіринтів, тунелів, гнізд, джерел їжі та інших елементів, які давали можливість мишам жити так само, як і їх диким родичам.

Використовуючи такі "комори", біологи порівняли життєздатність звичайних мишей та їх родичів, значна частина дієти яких складалася з глюкози і фруктози. Вчені не втручалися в життя гризунів і тільки спостерігали за тим, як вони конкурували за їжу, територію і увагу самок. Коли більша частина мишей померла, вони порівняли результати спостережень для різних "комор".

Виявилося, що дорослі миші, вирощені на "цукровій" дієті, помітно поступалися своїм родичам. Так, вони приблизно в два рази частіше вмирали до настання старості, самці утримували на чверть менше території, а самки виробляли помітно менше потомства.

За словами авторів статті, цей факт дозволяє говорити про те, що цукор токсичний для гризунів навіть у тих дозах, які раніше вважалися безпечними для людини. Вчені вважають, що схожі ефекти можуть спостерігатися серед людей, проте це набагато складніше перевірити, враховуючи довге життя людини і складну структуру суспільства.

Раніше вчені з’ясували, що нешкідливою складно назвати навіть фруктозу. З’ясувалося, що фруктозні калорії приносять не меншу шкоду, ніж калорії від глюкози. Більше того, виявилося, що фруктоза діє ще і на нервову систему, змушуючи нас їсти більше, ніж потрібно.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.