Довибори у парламент. Більшість виборчкомів очолили представники маловідомих партій

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 28.10.2013 11:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22046

Наприкінці минулого тижня члени Центрвиборчкому затвердили керівний склад окружних виборчих комісій (ОВК) на довиборах у Раду 15 грудня. Рішення про призначення голів, заступників та секретарів ОВК члени ЦВК ухвалювали на свій розсуд.

У результаті в чотирьох з п’яти окружкомів головами стали висуванці від маловідомих партій.

Під часі засідання заступник голови ЦВК Андрій Магера представив керівництво ОВК N94 і N223 (Київ та Київська обл.), Тетяна Лукаш - ОВК N194 і N197 (Черкаси та Черкаська обл.), а Тамара Астахова - ОВК N132 (Миколаївська обл.) .

Загалом найбільше місць у керівництві п’яти ОВК отримали представники партії "Батьківщина" - чотири людини (один голова ОВК N223, три заступника голів в ОВК N132 , N194 і N197 ), пише «Коммерсант-Украина».

УДАР отримав заступника голови ОВК N94 та секретаря ОВК N223, а Партія регіонів - секретаря ОВК N132.

Ще вісім керівних посад у комісіях розподілилися між представниками непарламентських партій. При цьому четверо з них очолили окружкоми: двоє кандидатів за квотою партії "Народна ініціатива" - Дмитро Деревенець та Ольга Козько - очолили окружкоми N94 і N194 відповідно, представник партії "Держава" Ніла Богдан очолила ОВК N132, а представник партії "Зелена екологічна партія "Веселка" Петро Сивун - ОВК N197.

ОВК N223 очолила представниця партії "Батьківщина" Інна Крамаренко.

"Розподіляючи кандидатури у керівному складі ОВК, куратори приймали рішення, ґрунтуючись на представницькому критерії, а також враховували професійний рівень підготовки членів окружкомів і їх досвід роботи" , - заявив член ЦВК Андрій Магера після завершення засідання ЦВК.

Представники опозиційних партій висловили незадоволення розподілом керівних посад в окружкомах. "Усі члени ОВК від так званих маловідомих партій - це фактично представники Партії регіонів, їх можуть замінити через місяць", - заявив народний депутат Андрій Павловський ("Батьківщина").

"Партія "Свобода" незадоволена і результатами жеребкування, і призначенням керівних органів окружкомів. Усі ці невідомі партії існують тільки на папері, люди, які йдуть за квотою цих політичних сил, працюватимуть на владу", - заявив народний депутат Андрій Іллєнко ("Свобода").

Найбільш обурливим представники опозиції називають призначення головою ОВК N194 Ольги Козько: вона вже очолювала комісію на парламентських виборах 2012 року за квотою партії "Союз анархістів України" , а до цього була членом ОВК за квотою Партії регіонів. "Її призначення - це плювок і Європі, і виборцям, і кандидату по цьому округу - моєму колезі Миколі Булатецькому (балотується в 194 -му окрузі від партії "Батьківщина" – Ред.). Саме її руками торік і відбувалися фальсифікації при підрахунку голосів в окрузі, через ці дії ЦВК не змогла визначити результати виборів" , - заявив політичний соратник Булатецького, кандидат у народні депутати від партії "Батьківщина" по округу N197 Леонід Даценко.

Як повідомлялося раніше, більшість місць у окружних виборчих комісіях п’яти мажоритарних округів, де 15 грудня відбудуться повторні вибори народних депутатів, отримали представники 36 маловідомих політичних сил.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.