Довибори у парламент. Чергова атака «клонів»

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 7.11.2013 12:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22135

Із наближенням виборів у 5 одномандатних проблемних округах у ЦВК розкритикували «клонування» кандидатів.

Маються на увазі кандидати-двійники, мета яких – не перемога, а відбирання голосів у їхніх прохідних однофамільців. У Центрвиборчкомі наголосили, що цих «клонів» можна за чинними законами запроторювати за ґрати. Натомість експерти нагадують, що таку технологію застосовують в Україні вже далеко не на першій виборчій кампанії. А її ліквідації заважає пострадянська політична культура, яка досі тут панує.

15 грудня цього року мають відбутися вибори у п’яти одномандатних проблемних округах №94 (Київщина), №132 (Миколаївщина) , №194 і № 197 (Черкаси і Черкащина) і №223 (Київ).

Як зауважив Радіо Свобода заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера, клони-однофамільці – це не просто «брудна» політтехнологія. Це може трактуватися як злочин.

Йдеться про статтю 158 Кримінального кодексу «Неправомірне використання виборчих бюлетенів, підлог виборчих документів або неправильний підрахунок голосів чи неправильне оголошення результатів виборів». За такі дії «світить» до п’яти років тюрми.

«Очевидно, тут є над чим замислитися правоохоронним органам»

А кандидати, які вважають себе потерпілими від атак цих «клонів», можуть звертатися до правоохоронців.

«Очевидно, тут є над чим замислитися правоохоронним органам, передусім органам внутрішніх справ – чи немає тут посягання на виборчі права громадян України? Чесно кажучи, мені гидко спостерігати за ситуацією, коли «клони» в тих чи інших округах реєструються кандидатами в народні депутати України», – підкреслив Андрій Магера.

Водночас у ЦВК зауважують, що мають реєструвати всіх кандидатів, документи яких не суперечать закону «Про вибори народних депутатів України», незалежно від прізвищ. Адже жоден із клонів не зізнається у своїй справжній ролі.

«Чи можна вважати таку технологію успішною? Звичайно, можна»

Про те, що законодавчо обмежити кандидатів-двійників дуже складно, зазначив Радіо Свобода політтехнолог Тарас Березовець. Наприклад, у певного висуванця на виборах прізвище фізично збігатиметься із прізвищем конкурента, не знімати ж його з перегонів?!

Водночас, якщо підходити до питання цинічно, «клон» може принести користь тому, хто за ним стоїть на виборах. Звісно, констатує Тарас Березовець, двійник не відбере половини голосів у певному одномандатному окрузі й двадцяти відсотків відняти він не здатен. Але, коли точиться запекла боротьба двох кандидатів із різницею у два-три відсотки, запуск «клона» може бути ефективним.

Тарас Березовець згадує у цьому зв’язку один із прикладів застосування такої технології на виборах до Верховної Ради у жовтні минулого року в одному з округів у Києві. Тут намагалися завадити перемозі опозиціонера Сергія Терьохіна.

«У Києві, в одному з округів (у Голосієво) був «клон» Сергія Терьохіна. Так от – цей «клон» відібрав понад 10 відсотків результату Терьохіна. Чи можна вважати таку технологію успішною? Звичайно, можна. Інша річ, що Терьохін зміг перемогти. Але ж могло й статися навпаки», – каже Тарас Березовець.

На нинішні вибори у 5 одномандатних проблемних округах уже зареєстровані майже півтори сотні кандидатів – по тридцять на округ. Як і під час попередніх виборчих кампаній серед них знову є такі, чиї імена та прізвища повністю збігаються з іменами та прізвищами прохідних кандидатів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.