Над Кримом пролетів і вибухнув стотонний метеорит

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 23.11.2013 16:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22296

Небесне тіло, що згоріло в атмосфері, проґавили астрономи, але записали на відеореєстратор водій автомобіля і камери спостереження на березі Азовського моря.

Спочатку яскравий спалах освітив небо...

Рано вранці 21 листопада деякі жителі ПБК спостерігали рідкісне і незвичайне природне явище. О 3.50 небо над Чорним морем освітив яскравий спалах вибуху невідомого космічного тіла. Все, що після цього залишилося, - це палаючий хвіст, який через секунду охолов, повідомляє «Комсомольська правда» в Україні».

Явище записав на відеореєстратор кримчанин Олег Осадчий, який саме їхав трасою «Сімферополь - Ялта». Вчені припускають, що це був так званий болід, - метеор, який увійшов в атмосферу Землі і розжарився до такої температури, що незабаром розпався на частини. Втім, подібні явища відбуваються на планеті досить часто, але щоб болід вибухнув так низько над поверхнею - випадок досить рідкісний. До речі, через кілька секунд після вибуху люди почули шум, схожий на шипіння. Звичайно, це не Челябінськ, де на початку року метеорит гримнув так, що в будівлях стекла повибивало, але все одно - сила серйозна.



- Наскільки мені відомо, це небесне тіло не було зафіксовано астрономами, - розповів провідний спеціаліст Кримської астрофізичної обсерваторії, доктор фізико-математичних наук Юрій Цап. - Судячи з того, як воно горіло, це - залізний болід розміром не менше десятка метрів і вагою близько сотні тонн. Якби він зайшов в атмосферу не по кривій траєкторії, а під кутом в 90 градусів, то цілком міг би врізатися в Землю.

...а потім небесний об’єкт залишив тонкий слід на небі

Вчені припускають, що це небесне тіло вибухнуло на висоті не менше 40 кілометрів над Землею і далеко від Криму в морі. Кажуть, в іншому б випадку люди відчули вибухову хвилю і жахливий гуркіт.

- Коли такі тіла вибухають, їхні частини розлітаються на кілька сотень кілометрів, так що навряд чи їх можна буде знайти, - говорить учений. - Якби такий метеорит навіть і впав, то Криму особливого збитку це не принесло б. А от падіння, наприклад, кілометрового тіла здатне навіть клімат змінити. Благо пронесло.

Небо азовського курорту на кілька секунд освітилося яскравим світлом

Падіння метеорита, яке сталося над територією Криму, зафіксували камери відеоспостереження бази відпочинку «Пересип» в Кирилівці Запорізької області. На записі чітко видно, як на кілька секунд небо осяває яскравим світлом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.