Тисячі років тому пиво було головною метою сільського господарства, вважають науковці

Автор/джерело -  © NEWSru.ua



Дата публiкацiї - 28.12.2013 22:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22564

На їх думку, рушійною силою розвитку людської цивілізації була пристрасть до алкогольних напоїв. Крім того, канадські археологи стверджують, що поява технології виробництва пива зумовила бурхливий розвиток сучасної цивілізації.

Деякі науковці стверджують, що саме пиво, а не хліб, мотивували стародавню людину утворити суспільство, засноване на сільськогосподарській діяльності 10 тисяч років тому. На їхню думку, рушійною силою розвитку людської цивілізації була пристрасть до алкогольних напоїв.

Від способу життя мисливців і збирачів люди перейшли до вирощування зернових культур. Прийнято вважати, що наші предки використовували посіви для випічки хліба, однак експерти стверджують, що бажання організовувати перші ферми трималося на пристрасті до певного напою.

"Крім смаку і п’янкого ефекту, пиво має низку переваг, - каже Патрік МакГоверн з біомолекулярної археологічної лабораторії при Університеті Пенсильванії. - Воно багате на вітаміни групи B і містить істотну кількість амінокислоти лізину. Варто також зазначити, що пити пиво в той час було набагато безпечніше, ніж пити просто воду, адже процес пивоваріння вбивав бактерії та віруси".

Також МакГоверн додав, що пиво з 4-5% є потужним лікарським і заспокійливим засобом, так що стародавні пивовари були для своїх громад не менш значущими людьми, ніж знахарі. Це підтверджують деякі знахідки. Наприклад, в давньоєгипетських посудинах для пива були знайдені сліди шавлії і чебрецю - рослин з протираковими властивостями. А в китайському рисовому вині містився полин. Так само, як і зараз, алкоголь у давнину об’єднував людей і вживався найчастіше під час важливих церемоній і торжеств.

Вперше теорію про історичну важливість пива висунув фахівець з найдавнішої історії Близького Сходу Роберт Брейнвуд із Чиказького університету ще в 1950-х роках. У знайдених на території сучасних Сирії, Йорданії та Ізраїлю стародавніх поселеннях натуфійців, які жили близько 12,5-9,5 тисячі років до нової ери, були виявлені зерно і рештки серпів. Це і стало основною для припущення, що люди відмовилися від кочового способу життя заради ячменю.

На думку науковців, хліб був не дуже багатою нагородою за працю хлібороба, і люди прагнули добути щось цінніше, ніж їжа, а саме алкоголь. Цю теорію підтримав професор антропології з Університету Пенсильванії Соломон Кац - він стверджує, що є мало історичних свідчень популярності хліба у стародавніх народів.

Аналіз решток стародавніх рослин, виявлених на південному заході Ірану, показав, що лише 3,4% з-поміж них були одомашненими зерновими культурами. Кац стверджує, що їх використовували саме для приготування пива.

"Жага, а не голод, були стимулом для зародження сільського господарства і землеробства", - вважає він.

На думку Макговерна і Каца, людина спочатку навчилася робити якусь кашку з ячменю. Потім до неї потрапили дріжджі (ймовірно, були перенесені якимись комахами), що призвело до виникнення примітивної форми пива. Так що готувати пиво тоді було навіть простіше, ніж хліб. Після того як ранні люди розсмакували пінний напій на основі рису, ячменю чи кукурудзи, вони й вирішили вирощувати зерно і почали вести осілий спосіб життя - адже для того, щоб піклуватися про рослини, потрібно бути поруч з ними протягом усього року.

Щоб довести, що примітивних інструментів епохи палеоліту (наприклад, ступки і товкачика) досить для пивоваріння, команда в 2010 році спробувала створити свої напої. Їм вдалося створити три типи пива з жита, ячменю та айнкорну - стародавніх видів зернових культур.

"На смак наше пиво вийшло трохи м’яким, алкоголю в ньому було всього близько 2,5%, - розповідає МакГоверн. - Але правда, якби сьогодні вам запропонували на вибір пиво чи хліб, чому ви віддасте перевагу?"

Зазначимо, що раніше у найстарішому на світі пиві науковці виявили чотири різновиди живих бактерій.

Крім того, канадські археологи стверджують, що поява технології виробництва пива зумовила бурхливий розвиток сучасної цивілізації. Пивоваріння, що виникло ще в кам’яному столітті, складне саме по собі. А ще важче стародавнім людям давався видобуток сировини для хмільного напою. Але прагнення отримувати все більше пива стало добрим стимулом для розробки нових знарядь праці.

Від «Аратти». Про важливу роль пива в життєдіяльності людини в давнину підтверджують також лінгвістичні дослідження, які ведуть в часи існування ще прадавньої, ностратичної мови, в лексиконі якої були присутні слова, що описують і пиво (броварництво), і його складові - хміль, солод та брага ("перемішане пивне і медове сусло").


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.