Російські бойовики на сході України погрожують медикам, грабують лікарні і нищать обладнання

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 5.08.2014 12:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23785

Бойовики на сході України погрожують медикам, грабують і нищать медичне обладнання в лікарнях і ставлять під загрозу можливість отримання цивільним населенням медичного обслуговування.

Машина швидкої медичної допомоги розстріляна російськими бойовиками у Луганську

Про це заявила у вівторок Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW).

«Атаки проросійських бойовиків на медичні підрозділи і персонал становлять загрозу для хворих і тих, хто про них піклується. Це жахлива зневага до хворих і поранених, яка має бути негайно припинена», – заявила представниця HRW у Європі та Центральній Азії Юлія Горбунова.

Фахівці Human Rights Watch також повідомляють про викрадення автомобілів швидкої медичної допомоги і використання їх у власних цілях. Йдеться про щонайменше 4 таких факти.

«Через застосування зброї загинули щонайменше двоє медичних працівників. Необхідно провести розслідування, щоб визначити відповідальних за трагедію», – повідомляють експерти організації, додаючи, що бойовики також вдаються до викрадення медичного персоналу для надання допомоги їхнім пораненим бійцям. Відповідні випадки були зафіксовані в лікарні Калініна у Донецьку та Ленінській лікарні Слов’янська.

«З червня 2014 року артилерійські снаряди і некеровані ракети вразили щонайменше п’ять лікарень на сході України», – йдеться у доповіді.

«Керівництво збройних угрупованнь, пов’язаних з самопроголошеними «Донецькою народною республікою» та «Луганською народною республікою» мають притягнути підпорядкованих їм осіб до відповідальності за зловживання щодо медичного персоналу, об’єктів та пацієнтів», – зазначає Human Rights Watch.

Організація вказує на те, що посягання на життя медиків і хворих в час військових конфліктів є грубим порушенням норм міжнародного законодавства.

За даними управління Верховного комісара ООН з прав людини, з середини квітня і до кінця липня на сході України були вбиті сотні людей, більше тисячі поранені.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.