Вчені виявили схожість потомства з першим сексуальним партнером самки

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 2.10.2014 04:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24040

Біологи вперше продемонстрували, що дитина буває схожою на попереднього статевого партнера матері - принаймні, у мух.

Мухи Neriid. Вчені UNSW Австралії дослідили мух і виявили нову форму НЕ-генетичного успадкування, демонструючи вперше, що потомство може нагадувати попереднього сексуального партнера матері

Це чи не перший факт, який свідчить на користь телегонії (впливу першого партнера на спадковість всіх нащадків жіночої особини) - ідеї, яку генетики відкинули на початку XX століття.

Результати дослідження представлені в авторитетному науковому журналі Ecology Letters, а коротко про нього розповідається в прес-релізі Університету Нового Південного Уельсу.

Австралійські вчені отримували самців мух потрібного розміру, саджаючи їх на багатий (чи бідний) поживними речовинами раціон. Потім вони спарювали різних самців - великих і маленьких розмірів з молодими самками, і, нарешті, змінювали партнерів, коли мухи досягали зрілості. Хоча муха давала потомство від другого самця, розмір її дітей визначався дієтою першого партнера. Дослідники вважають, що це явище визначається вбиранням молекул насінної рідини першого самця незрілими яйцями самки.

«Ми знаємо, що багато сімейних рис визначаються не тільки генами, які діти успадковують від батьків. Фактори середовища впливають на потомство завдяки різноманітним негенетичним механізмам успадкування. Наші результати відкривають новий рівень цього явища: самець може передавати свої риси потомству, народженому від іншого з батьків. Втім, нам невідомо, чи працює цей механізм у решти тварин», - розповідає провідний автор статті Анджела Крін (Angela Crean).

Уявлення про телегонію сягає своїм корінням до часів Аристотеля. Філософ вважав, що ознаки індивіда успадковуються не тільки від його батьків, а й від інших самців, від яких його мати мала попередні вагітності. В Середні віки ця концепція викликала стурбованість європейської аристократії. На рубежі XIX-XX століть віра в телегонію була поширена серед селекціонерів.

У відповідності до сучасної позиції біологів, більшість фактів, які наводять як доказ телегонії - це поява у потомства ознак, відсутніх у батьків, але які були у більш далеких предків.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.