Слідчі перевіряють версію про «російський слід» у справі про розстріли на Майдані

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 30.01.2015 13:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24555

Розслідування про вбивства на Майдані повільно, але просувається.

Про це заявив член слідчої групи Генпрокуратури, прокурор-криміналіст Олексій Донський.

За його словами, буквально днями слідчим вдалося з боєм отримати доступ до телефонних переговорів деяких осіб з Януковичем перед його втечею.

"Про просування рано говорити, але вони є. Йдеться про прояснення обставин, здійснених так званою "третьою силою", але це не третя сила. Я б це назвав російським слідом», - зазначив Донський.

«Ми істотно просунулися в цьому напрямі, але говорити про щось не можна, щоб не зашкодити слідству», - додав він.

Прокурор-криміналіст також заявив, що суддя Печерського суду Тарасюк перешкоджав у встановленні обставин справи:

«Ми подавали клопотання, воно не було прийняте, порушуючи процесуальні норми. Йдеться про доступ до телефонних трафіків при перевірці інформації про російський слід, пов’язаний із вбивствами на Майдані. Саме при перевірці абонентів з’ясувалися російські мобільні телефони (номери - ред.), які контактували з Януковичем у момент розстрілу 20 лютого, а також в процесі втечі Януковича 22 і 23 лютого на територію РФ. Усе це було в клопотанні, відмовили нам безпідставно. Минулої п’ятниці (23 січня – ред.) ми звернулися до іншого судді, і вже в понеділок (26 січня – ред.) нам без проблем дали доступ, отримали його впродовж 2 днів, тобто, в середу. Втратили 2 тижні", - зазначив Донський.

Нагадаємо, ГПУ об’єднала усі кримінальні справи за злочинами проти Євромайдану в одну. До цього, 23 січня, Печерський суд продовжив арешт двом екс-беркутівцям Зінченку і Аброськіну, обвинуваченим у вбивствах на Майдані.

Як повідомлялося раніше, за висновком Комітету з запобігання тортур Ради Європи, підрозділ міліції «Беркут» та Внутрішні війська застосовували тортури проти учасників протестів у Києві 2014 року.

Як відомо, більшість людей, котрі загинули під час сутичок у Києві з 18 лютого, були вбиті снайперами прицільними пострілами у серце, голову та шию. Снайпери стріляли по людях, які не мали ані зброї, ані засобів захисту. Також загинули працівники правоохоронців. Хто вбив активістів досі невідомо.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.