Вандали поглумилися над Херсонесом: зруйновані колони

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 14.05.2007 10:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2831

У ніч на неділю в Севастополі на території Національного заповідника Херсонес Тавричеський вандали зруйнували чотири колони руїн древнього храму Базиліку у базиліку, побудованого в Х столітті.

"Коли храм розкопали, археологи встановили престол та колони на "рідні" місця, вони стояли так десятки років. Падаючи, деякі колони розкололися надвоє", - розповів генеральний директор заповідника Леонід Марченко. Він також зазначив, що трохи пошкоджена мозаїчна підлога храму.

У Херсонесі вже були випадки руйнування історичних пам’яток. За словами директора заповідника, на охорону історичних цінностей виділяється недостатньо коштів. Співробітники музею відновлюють зруйновані колони. Розмір заподіяних заповідникові збитків уточнюється.

Перший віце-мер Севастополя Володимир Казарін повідомив про те, що в зв’язку з інцидентом міська адміністрація планує підсилити охорону заповідника.

Пошкоджений храм відомий під назвою Базилік у базиліку. Перший храм на цьому місці був побудований у VI столітті. ДО X століття він був зруйнований, і в цей час на його місці побудували нову базиліку.

Археологічний музей, який згодом перетворився в заповідник, був заснований у Херсонесі в 1892 році. Загальна площа заповідника складає близько 500 гектарів. Музейні збірки налічують більше 200 тис. експонатів, багато з яких є унікальними.

На сьогодні у фондах Херсонесу Тавричеського зберігається близько 200 тис. знахідок, однак через відсутність пристосованих приміщень севастопольці та гості можуть побачити тільки 10% експонатів. А дві старовинні пам’ятки раннього християнства, які нещодавно були знайдені - склепи III-IV сторіччя нашої ери через відсутність коштів для організації охорони та консервації довелося знову закопати до кращих часів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.