МВФ оприлюднив меморандум з Україною за новою програмою

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 11.06.2020 23:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30772

Міжнародний валютний фонд оприлюднив текст Листа про наміри та Меморандум про економічну і фінансову політику щодо нової 18-тимісячної Програми Stand-by для України.

Про це повідомляється на сайті Міністерства фінансів України, де також оприлюднено офіційний переклад тексту меморандуму.

"Лист про наміри та Меморандум про економічну і фінансову політику, схвалений Радою директорів Міжнародного валютного фонду 9 червня 2020 року, містять заходи та умови, які реалізував та планує реалізувати і дотримуватись уряд України та Національний банк України протягом періоду дії програми у 2020 – 2021 роках, а також конкретні кроки, необхідні для успішного проходження переглядів та отримання наступних траншів за програмою", - зазначають у Мінфіні.

Наголошується також, що виконання положень Меморандуму дасть змогу до кінця дії програми отримати решту коштів від МВФ (2,9 мільярда доларів), які мають забезпечити макроекономічну та фінансову стабільність.

Як повідомляється, програма Stand-by зосереджена на ключовому завданні — підтримці макроекономічної та фінансової стабільності та охоплюватиме, серед іншого, такі сфери, як фіскальна політика, монетарна політика, політика фінансового сектору, енергетична політика та антикорупційна політика.

Згідно з оприлюдненими документами, заплановано чотири перегляди програми - за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року. Очікується, що ці перегляди буде завершено 1 вересня 2020 року, 1 грудня 2020 року, 15 травня 2021 року і 15 грудня 2021 року.

Найближчими структурними маяками в меморандумі визначено затвердження до кінця червня цього року планів скорочення проблемних кредитів державних банків, до кінця серпня - перегляд усіх тарифів на опалення та прийняття спрощеної процедури зміни домогосподарствами постачальника послуг, до кінця вересня - підготовка нових організаційних структур та системи для ДПС і ДМС з тим, щоб з 1 січня 2021 року вони діяли як дві окремі єдині юридичні особи.

До кінця вересня також визначено завдання посилити корпоративне управління на державних підприємствах, в тому числі розширити повноваження наглядової ради НАК "Нафтогаз України".

Крім цього, у меморандумі визначено, що до кінця жовтня цього року мають бути внесені зміни до закону про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та інших законів з метою вдосконалення механізму ліквідації банків та повернення активів. До кінця жовтня також мають бути внесені зміни до закону про Вищу раду правосуддя для покращення процесу добору кандидатів.

Меморандум передбачає, що до кінця листопада цього року мають бути внесені зміни до закону про банківську діяльність, підготовлені у співпраці з МВФ і Світовим банком, для того щоб заповнити прогалини щодо ефективної практики корпоративного управління та збільшення повноважень НБУ.

До кінця березня 2021 року, згідно з меморандумом, Державна аудиторська служба України за участю незалежних аудиторів має провести перевірку цільового використання бюджетних коштів, спрямованих на боротьбу з коронавірусом.

Крім цього у документі визначено, що уряд України підготує законопроєкт для посилення Антимонопольного комітету відповідно до передових міжнародних практик.

Як повідомляв Укрінформ, Рада директорів Міжнародного валютного фонду 9 червня ухвалила рішення про започаткування для України нової 18-місячної програми Stand-by. Загальний обсяг програми - 5 млрд дол. Перший транш обсягом 2,1 млрд дол. має надійти в Україну 11 червня 2020 року, він буде спрямований до Державного бюджету України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.