Україна не платитиме Коломойському 6$ млрд

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 4.02.2021 21:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31293

Україна не платитиме понад 6 млрд доларів Ігорю Коломойському та його партнерам Геннадію Боголюбову й Ігорю Палиці, випливає з рішення Стокгольмського арбітражу.

Про це у четвер ввечері повідомив міністр юстиції Денис Малюська.

Згадані підприємці рішення суду ще не коментували.

"Пани Коломойський, Боголюбов та Палиця хотіли стягнути з України більше 6 мільярдів (!!) доларів США та звернулись з відповідним позовом до Стокгольмського арбітражу. Після майже шести років судового процесу арбітраж сьогодні їм відмовив. Відмовив повністю", - написав міністр у Facebook.

Справа, про яку йдеться, почалася ще у 2015 році та пов’язана з "Укрнафтою", акціонерами якої є всі три згадані бізнесмени.

Вони зверталися до суду через три кіпрські компанії (Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited та Bordo Management Limited) з позовом до держави Україна.

"Для кращого розуміння масштабу вимог: офшорні компанії намагалися стягнути з держави суму, яка перевищує усі витрати держави на освіту та науку у 2021 році або ж становить приблизно половину витрат держави на виплату пенсій", - відзначив Денис Малюська.

"Винесення рішення Стокгольмським арбітражем кілька разів відкладалося. Відчувалося, що позивачі щось підозрюють та затягують процес. Але сьогодні це сталося - арбітраж визнав відсутність своєї юрисдикції. Коломойський, Боголюбов та Палиця отримали нуль доларів США, а не 6 мільярдів", - резюмував міністр.

Чому позивалися

Мова йде про позов від компаній, які є міноритарними акціонерами "Укрнафти" (разом вони мають 40,1% підприємства).

За даними Дениса Малюськи, підстав для позову Ігор Коломойський та його партнери називали одразу кілька претензій до України:

- неодноразовий відбір з газосховищ "Нафтогазу" газу"Укрнафти" для потреб населення за заниженою ціною або безоплатно взагалі;
- невиконання "Укртрансгазом" і "Нафтогазом" рішень українських судів про повернення частини відібраного газу "Укрнафти";
- різке підвищення плати за користування надрами для видобування газу;
- внесення Верховною Радою змін до закону "Про акціонерні товариства" про зниження кворуму для загальних зборів в акціонерних товариствах.

За даними видання "Економічна правда", юридичними підставами для позову кіпрські компанії називали порушення Україною своїх міжнародно-правових зобов’язань перед інвесторами.

У 2016 році претензії за позовом становили більше 2 млрд доларів, а у 2018 році - вже 5,4 млрд доларів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.