Контррозвідка Служби безпеки України викрила та припинила шпигунську діяльність агента білоруського КДБ

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 24.03.2021 13:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31425

Контррозвідка Служби безпеки України на території Волинської області викрила та припинила розвідувальну діяльність на шкоду державній безпеці нашої країни громадянина Республіки Білорусь.

Про це повідомив пресцентр СБУ.

Встановлено, що він був завербований КДБ РБ та цілеспрямовано маршрутувався на територію нашої держави для виконання розвідувальних завдань та організації іншої протиправної діяльності.

Задокументовано, що співробітники іноземної спецслужби відпрацювали агенту завдання щодо збору актуальної інформації про ситуацію у прикордонні:

- стан захищеності державного кордону України;
порядок його охорони;
- технічне оснащення, кількість задіяного особового складу Державної прикордонної служби України;
- характеризуючі та компрометуючі дані на прикордонників і митників тощо.

З цією метою агент КДБ РБ намагався залучити до конфіденційного співробітництва військовослужбовців ДПС України з числа секретносіів.

Окрім отримання розвідувальної інформації, куратори вимагали від агента налагодити канали переправлення зброї та товарів подвійного призначення через державний кордон.

Отримані контррозвідкою СБУ дані свідчать про те, що ця діяльність серед іншого мала на меті організацію провокацій та створення інформаційних приводів для звинувачень України у нібито постачанні зброї для дестабілізації внутрішньополітичної ситуації в Республіці Білорусь.

Наразі громадянину Білорусі оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.1. ст.114 (шпигунство) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчо-оперативні дії.

Заходи з припинення протиправної діяльності іноземного громадянина проводились у взаємодії з Державною прикордонною службою України під процесуальним керівництвом Волинської обласної прокуратури.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.