Кібервійна. Російські хакери знову атакували Бундестаг

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 26.03.2021 19:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31436

На німецький Бундестаг та ландтаги (місцеві представницькі законодавчі органи) здійснена чергова хакерська атака, за якою стоїть, імовірно, російська група Ghostwriter.

Про це, повідомляє в п’ятницю німецьке видання Spiegel.

За інформацією ЗМІ, мішенню стали 7 депутатів Бундестагу та 31 член земельних парламентів. Більшість із них належать до партій правлячої коаліції - ХДС / ХСС та СДПН. Окрім депутатів, постраждали також кілька десятків політичних активістів у Гамбурзі та Бремені.

«Органи безпеки підозрюють, що за нападом стоїть російська спецслужба ГРУ», - йдеться у матеріалі. Зазначається, що атака була здійснена за допомогою так званих фішинг-листів на приватні електронні адреси політиків, тобто повідомлень від нібито надійних відправників. Метою є викрадення всього облікового запису з комп’ютерів.

Наразі незрозуміло, чи були вкрадені якісь дані.

Група, що ймовірно стоїть за атаками, існує вже давно; назву Ghostwriter їй дала американська кібер-охоронна компанія FireEye. За інформацією ІТ-експертів, раніше група була відома як організація «хакерів і витоків» і займалася, передусім, дезінформаційними кампаніями.

Як повідомляв FireEye, група Ghostwriter спеціалізувалася на «виробництві фейкових новин». Хакери полювали за доступом до популярних сайтів новин або блогів, щоб публікувати фейкові статті або фотографії, які дискредитують, насамперед, НАТО.

За даними FireEye, кампанія триває з 2017 року і спочатку була спрямована на читачів Литви, Латвії та Польщі, щоб сформувати негативний настрій проти НАТО. Згідно з аналізом ІТ-компанії, група чітко йде у фарватері інтересів російської безпеки, саме тому західні спецслужби підозрюють, що за групою стоїть російська спецслужба ГРУ.

Німецькі органи безпеки впевнені, що за масштабним нападом на Бундестаг і офіс канцлера Ангели Меркель у 2015 році також стояла російська військова розвідка. Тоді хакерам вдалося вкрасти понад 16 гігабайт даних. Торік генпрокурор отримав ордер на арешт російського хакера Дмитра Бадіна, який, як вважається, брав участь у кібератаці та працював у ГРУ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.