НАТО рекомендує Україні та Грузії зосередитись на реформах та модернізувати оборонку

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 1.06.2021 08:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31610

Генсек НАТО рекомендує Україні та Грузії зосередитись на реформах та модернізувати оборонний та безпековий сектори, щоб наблизитись до Альянсу.

Про це Єнс Столтенберг заявив у понеділок під час прес-конференції.

На питання, чого Україна та Грузія можуть очікувати від саміту НАТО влітку цього року, Столтенберг відповів:

“Ми продовжуємо співпрацювати з країнами-претендентами, такими як Грузія та Україна, і наше послання для них - фокусуватися на реформах, модернізувати свою оборонну та безпекові інституції, тому що ми вважаємо, - це кроки, які допомагають рухатися ближче до євроатлантичної інтеграції”, - сказав генеральний секретар НАТО.

“Ми продовжуємо підтримувати ці країни, допомагаємо їм впроваджувати реформи”, - додав Столтенберг. Саміт НАТО запланований на 14 червня цього року у Брюсселі.

Реакція НАТО на події у Білорусі

Столтенберг також заявив, що НАТО планує обмежити доступ до своєї штаб-квартири для співробітників дипломатичної місії Білорусі при НАТО.

Таким чином Альянс вирішив відреагувати на інцидент з літаком RyanAir, який білоруська влада змусила приземлитись у Мінську.

«Ми вирішили обмежити доступ білоруського персоналу в штаб-квартиру НАТО», - заявив Столтенберг на прес-конференції, втім не вдавався у подробиці.

Американські ЗМІ із посиланням на джерела у дипломатичних колах повідомляють, що деякі країни НАТО пропонували призупинити програму співробітництва з Білоруссю “Партнерство заради миру”, втім цю ідею не підтримали всі члени.

НАТО і Білорусь підтримують відносини з 1992 року, з часу розпаду Радянського союзу. У квітня 1998 року Білорусь створила дипломатичну місію при альянсі.

Відповідаючи на питання про нові військові формування і частини, які Росія планує розгорнути поблизу кордонів НАТО, генеральний секретар сказав, що альянс продовжуватиме діалог з Москвою і підготовку своїх військ в оборонних цілях.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.