Міністри закордонних справ країн НАТО готують саміт Альянсу

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 2.06.2021 11:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31615

Міністри закордонних справ НАТО провели зустріч у вівторок (1 червня 2021 р.) з метою підготовки до саміту НАТО 14 червня.

«Міністри розглянули низку питань, включаючи Афганістан, Білорусь, Росію та Китай; і загалом, необхідність НАТО адаптуватися до нової ери зростання глобальної конкуренції », - сказав генеральний секретар Єнс Столтенберг. «Нам постає низка викликів нашій безпеці, з якими нам потрібно боротися спільно, оскільки жодна країна та жоден континент не може впоратися з ними самостійно. На цьому тлі міністри звернулись до порядку денного НАТО до 2030 року щодо того, як продовжувати адаптувати НАТО на майбутнє"- передає офіційний сайт Альянсу.

Пан Столтенберг зазначив, що обговорення міністрів охоплювали шляхи зміцнення НАТО як унікального та необхідного форуму для трансатлантичного співробітництва в галузі безпеки, а також зусилля з метою посилення колективної оборони, підтвердження зобов’язання щодо оборонних інвестицій 2014 року та повної реалізації всіх рішень щодо зміцнення позиції НАТО. Міністри також звернули увагу на важливість стійкості та застосування більш комплексного підходу до захисту критичної інфраструктури.

"Ми також обговорили конкретні шляхи посилення нашого технологічного краю та запобігання технологічним розривам серед країн-членів Альянсу", - сказав генеральний секретар. Він додав, що члени Альянсу "розглядають можливість створення прискорювача оборонних інновацій - нового центру для сприяння розширенню співпраці між союзниками в галузі технологій, підкріпленого додатковим фінансуванням з боку країн, які вирішили взяти участь ".

НАТО 2030 також стосується посилення ролі Альянсу у збереженні міжнародного порядку, заснованого на правилах, який, за словами пана Столтенберга, "піддається виклику авторитарними режимами, такими як Росія та Китай.” Це включає зміцнення існуючих партнерських відносин та розбудову нових, у тому числі в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, Африці та Латинській Америці.

Міністри також обговорили посилення підготовки та нарощування потенціалу для партнерів, а також роботу щодо вирішення наслідків зміни клімату на безпеку. " Нарешті, є загальна згода щодо необхідності розпочати роботу над наступною Стратегічною концепцією НАТО, оскільки наше стратегічне середовище суттєво змінилося з 2010 року " , - сказав Генеральний секретар. Він підкреслив, що адаптація НАТО вимагатиме від країн-членів Альянсу продовжувати інвестувати в оборону та " більше інвестувати разом ", як мультиплікатор сил і "сильне послання єдності та рішучості".

Міністри закордонних справ також обговорили подальший шлях участі НАТО в Афганістані та події в Білорусі. " Ми рішуче засудили серйозне порушення Білорусі норм міжнародної цивільної авіації та основного права на свободу слова, і я вітаю санкції з боку членів НАТО та Європейського Союзу ", - сказав пан Столтенберг. " Це свідчить про важливість того, щоб країни-однодумці стояли разом ", - додав він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.