Кібервійна. Більше 800 осіб заарештовано в результаті операції із використанням оманливого програмного забезпечення ФБР

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 9.06.2021 22:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31640

Більше 800 осіб підозрюваних у злочинах, пов‘язаних з наркоторгівлею, торгівлею зброєю, замовними вбивствами, заарештовано у світі в результаті операції ФБР та правоохоронців в Європі та Австралії.

Ренді Гроссман, в. о. Прокурора Південного округу Каліфорнії виступає на прес-конференції 8 червня в Сан-Дієго, Каліфорнія

В рамках правоохоронної операції «Троянський щит» також було вилучено більше 8 тон кокаїну, інші наркотики та 48 млн дол, повідомили правоохоронці у вівторок.

Арешти стали можливими після операції, що розпочалась в 2019 році, коли правоохоронці США та Австралії розробили шифрувальне програмне забезпечення ANOM, змогли поширити його серед злочинних груп і отримали можливість відслідковувати їхнє спілкування. Користувачі платформи спілкувались 45 мовами про торгівлю наркотиками, зброєю, замовні вбивства, заявили в поліції Голландії. Злочинці не підозрювали, що використовуване ними програмне забезпечення пересилає їхні повідомлення правоохоронцям.

«Кожна особа, яка користувалась ANOM, користувалась нею із злочинною метою», - сказав Ренді Гроссман, в. о. Прокурора Південного округу Каліфорнії.

Попит на цю програму-шифрувальник виник після того, як ФБР у 2018 році закрило онлайн платформу Phantom Service, кількість користувачів якої оцінювалась у 10 000, в липні 2020 року європейські слідчі закрили популярну через злочинців програми EncroChat в а ФБР в березні 2021 року скасувало ще одну програму-шифрувальник Sky Global.

Загалом, більше 12000 пристроїв та послуг ANOM було продано до більш ніж 300 кримінальних синдикатів у більше сотні країн, повідомили правоохоронці у вівторок, пише Масуд Фарівар для «Голосу Америки».

«Операція «Троянський щит» є блискучим прикладом того, чого можна досягнути, коли партнери в правоохоронній сфері у світі працюють разом і розробляють сучасні інструменти розслідування, які виявляють, припиняють роботу та руйнують міжнародні злочинні організації», - заявив Кельвін Шиверз, заступник директора підрозділу ФБР з кримінальних розслідувань.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.