Росія каже, що відкрила попереджувальний вогонь по британському есмінцю. Британія заперечує

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 23.06.2021 18:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31671

Росія повідомила, що її військові відкрили попереджувальний вогонь по курсу британського есмінця "Дефендер" поблизу анексованого Криму. У міноборони Британії це заперечили.

В міністерстві оборони РФ розповіли, що російські бомбардувальники використали чотири осколково-фугасні авіабомби, після чого есмінець нібито змінив курс.

Інцидент, за даними відомства, стався в Чорному морі, в районі мису Фіолент.

"Есмінець був попереджений про застосування зброї у випадку порушення кордону РФ. На попередження не відреагували", - йдеться в заяві.

Водночас в міністерстві оборони Британії вже встигли заперечити заяви російської сторони.

"Не було жодних попереджувальних пострілів по есмінцю "Дефендер". Корабель Королівського флоту здійснює мирний прохід територіальними водами України - відповідно до норм міжнародного права", - йдеться в повідомленні.

"Ми вважаємо, що росіяни проводили збройні навчання в Чорному морі та надавали попереднє попередження про свою діяльність. Жодного пострілу по "Дефендеру" не було, і ми не визнаємо тверджень про те, що на його шляху були скинуті бомби".

У заяві російського міноборони йшлося, що 12:06 і 12:08 середи прикордонний корабель виконав попереджувальні постріли, а о 12:19 літак Су-24М виконав попереджувальне скидання бомб по курсу руху есмінця "Дефендер".

Пресслужба міноборони України раніше в середу повідомляла, що на "Дефендері" проводили спільне тренування бійці сил спецоперацій України, Великої Британії та США. Вони відпрацьовували абордажні дії.

Після появи повідомлень про дії Росії щодо британського есмінця очільник українського МЗС Дмитро Кулеба назвав їх доказом "агресивної і провокативної політики РФ у Чорному і Азовському морях".

"Наочний доказ української позиції: агресивна і провокативна політика РФ в Чорному і Азовському морях, окупація та мілітаризація Криму становлять постійну загрозу Україні та союзникам. Саме тому я наголошую, що необхідна якісно нова взаємодія членів НАТО з Україною у Чорному морі", - написав він.

Водночас у Генштабі Збройних сил повідомили, що не володіють інформацією про обстріл есмінця. У відомстві додали, що "можливо, це фейк".

З 28 червня по 10 липня в Чорному морі мають пройти спільні навчання військових України та НАТО Sea Breeze. У них планується задіяти близько 3 тисяч особового складу, 30 кораблів, 30 повітряних суден, 18 команд спеціального призначення та водолазних команд.

Москва раніше закликала Вашингтон відмовитися від проведення цих навчань.

"Масштабність і явно агресивний характер навчань Sea Breeze ніяк не відповідають реальним завданням безпеки у Чорноморському регіоні, підвищують ризики ненавмисних інцидентів і заохочують мілітаристські настрої в Києві", - йшлося в повідомленні російського посольства у США.

"Наполегливо закликаємо США та їхніх союзників відмовитися від відпрацювання військових дій на Чорному морі".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.