Глава СММ ОБСЄ звертається до Постійної ради

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 9.07.2021 15:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31720

“Ситуація з безпекою на сході України не покращується, а виклики стають гострішими”, - сказав посол Ю. Халит Чевік, голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, у своєму зверненні до Постійної ради ОБСЄ вчора.

Він підкреслив, що порушення режиму припинення вогню, труднощі, з якими стикаються цивільні особи, та обмеження свободи пересування Місії, особливо, інтенсивне та постійне глушення безпілотних літальних апаратів Місії, стали більш серйозними.

"Місія спостерігала втричі збільшення кількості порушень режиму припинення вогню з моєї останньої доповіді", - сказав Чевік. Бої відбувалися в більшій кількості уздовж лінії зіткнення, і помітно зросло використання більш смертоносних та руйнівних озброєнь, а разом із цим заподіяння більшої шкоди цивільній інфраструктурі. Головний монітор також наголосив, що погіршення ситуації з безпекою у двох районах роз’єднання було особливо прикрим, оскільки це були символи зобов’язань сторін щодо мирного врегулювання.

Крім того, Чевік звернув увагу Ради на той факт, що СММ зафіксувала 25 жертв серед цивільного населення в період з 21 березня по 6 червня 2021 року. Він додав, що майже 75% цих жертв сталося внаслідок мін, НВБ та інших вибухонебезпечних предметів, зазначивши, що сторонам потрібно було "досягти термінового прогресу у виконанні зобов’язань, пов’язаних з протимінною діяльністю".

Головний монітор нагадав, що свобода пересування цивільних осіб через лінію зіткнення продовжує суворо обмежуватися, і закликав відкрити всі відповідні пункти пропуску, включаючи пункти пропуску в Золоте та Щастя.

Голова СММ підкреслив, що 80% далеких польотів БПЛА Місії постраждали від глушіння, яке нещодавно призвело до падіння літака.

На завершення Головний монітор СММ закликав сторони повернутися до конструктивного підходу як на місцях, так і в Робочій групі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи, наголосивши, що прогресу можна досягти лише в тому випадку, якщо вони візьмуть на себе відповідальність і виконають свої зобов’язання.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.