Єдиним фронтом проти агресії РФ: Джо Байден і Анґела Меркель підписали “Вашингтонську декларацію”

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 16.07.2021 11:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31737

Президент США та канцлерка Німеччини підписали низку документів, що визначають нові формати співпраці двох країн.

Президент США Джо Байден і канцлерка ФРН Анґела Меркель (Angela Merkel) у четвер, 15 липня, за підсумками зустрічі у Вашингтоні підписали "Вашингтонську декларацію".

Це "документ, що підтверджує нашу прихильність твердим демократичним принципам, які лежать в основі обох наших країн, а також те, як ми будемо їх застосовувати, щоб відповідати на найбільш значущі виклики сьогоднішнього і завтрашнього дня, - заявив Байден на пресконференції в Білому домі. - Обидві наші країни розуміють необхідність доказу того, що демократії зможуть задовольнити потреби наших людей в другій чверті 21-го століття. ми будемо відстоювати демократичні принципи й спільні права, коли бачитимемо, що Китай або будь-яка інша країна працюють над тим, щоб підірвати вільні й відкриті суспільства".

У документі йдеться про створення "німецько-американського форуму майбутнього" і про "економічний діалог".

НАТО - головний елемент гарантування безпеки Європи

У декларації наголошується, що США і ФРН вважають НАТО головним елементом гарантування безпеки Європи та підкреслюють прихильність принципу спільної оборони. У зв’язку з цим на пресконференції Джо Байден наголосив, що Сполучені Штати й Німеччина продовжать "виступати єдиним фронтом для захисту союзників на східному фланзі НАТО проти російської агресії".

На зустрічі був також підписаний документ про партнерство в галузі енергетики та захисту клімату. У ньому в загальній формі підкреслюється прихильність до боротьби проти кліматичних змін і йдеться про майбутню співпрацю для підтримки енергетичної безпеки та розвитку нових енергетичних технологій.

Байден підкреслив роль Меркель в розвитку трансатлантичних відносин

"Це був дружній обмін думками, - заявила Анґела Меркель. - Нас пов’язує тісне партнерство. Я воліла б, щоб воно залишалося і після мого відходу з поста федерального канцлера". За її словами, нові формати співпраці дають добру основу для цього.

Візит до Вашингтона став для Меркель останньою поїздкою в США на посту федеральної канцлерки. Водночас вона стала першою главою уряду європейської держави, запрошеною в Білий дім після обрання нового президента Сполучених Штатів.

Джо Байден високо оцінив заслуги Меркель у розвитку трансатлантичних відносин. За його словами, Анґела Меркель взяла активну участь в будівництві фундаменту сучасних відносин Німеччини та США, які будуть успішно розвиватися в майбутньому.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.