МВФ: прогрес у реформі судочинства в Україні є, але цього недостатньо для наступного траншу

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 16.07.2021 15:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31740

Міжнародний валютний фонд вітає нещодавнє схвалення законів, спрямованих на посилення судової системи в Україні, але в деяких інших сферах необхідний більший прогрес, для того, щоб завершити перший перегляд програми МВФ.

Про це заявив директор МВФ з комунікацій Джеррі Райс під час брифінгу для преси в четвер.

Райс назвав конструктивними переговори з міністром фінансів України Сергієм Марченком, який перебував минулого тижня у Вашингтоні.

«Згідно з цілями програми, обговорення стосувались посилення стандартів управління Нацоінальним банком, вдосконалення законодавчої та регуляторної системи банківського нагляду та роботи з проблемними банками, обговорення дефіциту бюджету а також відновлення та зміцнення антикорупційної та судової систем а також політики в сфері енергетики», - зауважив речник.

Обговорення з українським урядом тривають, запевнив Райс.

Опитані «Голосом Америки» експерти раніше цього місяця зауважували - шанси України отримати наступний транш програми МВФ stand-by стрімко впадуть, якщо урядові не вдасться досягнути домовленості з фондом до кінця липня.

«Як ми знаємо, правління МВФ йде у відпустку у серпні, - зазначала Еліна Рибакова з Міжнародного інституту фінансів, що у Вашингтоні, - а програма завершується в кінці року. Тому, я не певна, що їх зацікавить, якщо вимоги буде виконано восени, бо тоді виникає питання бюджету а в грудні програма добігає кінця. Можна починати переговори за новою програмою».

Одним із факторів, що міг затягнути переговори стала відставка низки посадовців Нацбанку цього літа, які звинуватили НБУ у централізації прийнятті рішень.

«Сам масштаб відставок може спонукати МВФ дослідити це питання. Чи це щось нове і значне? Це просто зміна стилю керівництва, чи міняється система стримувань і противаг та сила інституції?» - зауважував британський аналітик Тімоті Еш з BlueBay Asset Management.

Все ж, Україна може отримати приблизно 2,7 млрд доларів від МВФ вже цієї осені в рамках розподілу Спеціальних прав запозичення (SDR) - програми, покликаної допомогти країнам з економіками, що розвиваються подолати кризу, спричинену пандемією.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.