Байден припустив, що Китай та Росія можуть стати “смертельними конкурентами” США

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 28.07.2021 21:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31774

З часом такі країни як Китай та Росія можуть стати “смертельними конкурентами” Сполучених Штатів Америки. Відповідну заяву президент США Джо Байден зробив в Офісі Директора національної розвідки у штаті Вірджинія.

Текст коментарів президента США розміщено на сайті Білого дому.

Коментар Байдена стосувався необхідності співпраці США із іншими країнами у питаннях, що становлять екзистенційну загрозу для усіх сторін. Прикладом такої проблеми Байден назвав глобальні зміни клімату.

"Ми маємо працювати разом з країнами, такими як Китай та Росія, які є нашими конкурентами - можливо з часом смертельними конкурентами (mortal competitors - англ.) - у контексті де - щоб дати відповідь на екзистенційні загрози, наприклад, глобальних змін клімату. Є певні речі, які відповідають обопільним інтересам. Але ми не можемо - не можемо дозволити собі почати думати, що цього достатньо і що нам не треба більше слідкувати за кінцевою метою іншої команди. Але є рeчі, щодо яких ми маємо - ми маємо співпрацювати", - наводить слова Байдена Білий дім.

У ході свого виступу президент США також наголосив на важливості розвитку науки та технологій на тлі суперництва із Китаєм.

"Ви знаєте, на тлі нашої конкуренції із Китаєм та іншими країнами за майбутнє 21-го сторіччя ми повинні бути на чолі найсучасніших здобутків у науці та технологіях. Зверніть увагу, хочу вам дещо вказати. Ми раніше були - були, коли я став сенатором США, три з половиною десятиліття тому, ми інвестували більше грошей у розробку та розвиток технологій по щодо ВВП, ніж будь-яка інша країна світу. Зараз ми на 8-му місці. Китай був на 9-му місці; зараз вони на другому. Це має значення", - відзначив Байден.

Як повідомляв "Голос Америки", у травні на слуханнях Комітету Палати представників Конгресу з питань асигнувань, голова Об’єднаного комітету начштабів генерал Марк Міллі заявив, що КНР не є рівною або майже рівною Сполученим Штатам країною за силою збройних сил, але стрімко розвивається і має мету до середини наступного десятиріччя зрівнятись або перевищити США військово.

"Вони стрімко розвиваються у космічному та кіберпросторі, у сфері надводного та підводного флоту, наземних та повітряних сил", - відзначив Міллі.

"Вони дуже значний конкурент США, але ще не є рівнею нам, однак їхня мета - бути рівними нам", - сказав голова Об’єднаного комітету начштабів США.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.