США закликають Росію пояснити мету пересувань військ на заході РФ та поблизу України

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 9.11.2021 17:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=32037

“Ми продовжуємо бачити пересування російських військ в західних регіонах а також поблизу України, що викликає занепокоєння”, - заявив речник Пентагону Джон Кірбі на брифінгу для преси в понеділок.

Він зауважив, що США уважно слідкують за ситуацією і закликають Росію бути більш прозорою і "чітко пояснити свої наміри" а також виконувати Мінські домовленості і поважати територіальну цілісність та суверенітет України.

Кірбі відмовився надавати кількісні оцінки пересуванням військ, або порівнювати ці маневри Росії з квітневими. Він також не став коментувати оцінки України.

Раніше українське Міністерство оборони заявило, що приблизно 90 000 російських військових перебувають поблизу кордону з Україною а також на окупованих територіях. Станом на 1 листопада, в Міноборони не підтвердили інформацію про додаткове пересування військ.

В українському відомстві відзначили, що "Російська Федерація періодично вдається до практики перекидання та накопичення військових підрозділів з метою підтримання напруги в регіоні й політичного тиску на сусідні держави".

В понеділок прес-секретар українського президента Сергій Никифоров заявив в ефірі каналу "Дом", що Офіс президента "на даний момент не має жодної підтверджуючої інформації" щодо зосередження військ РФ біля кордонів України "понад нормальний рівень".

В Кремлі назвали повідомлення про нагромадження військ "неякісними вкиданнями" інформації. Речник Кремля Пєсков також наголосив, що переміщення військ територією РФ є внутрішньою справою країни.

Міжнародні аналітики продовжують повідомляти про пересування російських військ. Так, видання Bloomberg в понеділок опублікувало дані дослідження лондонської аналітичної агенції Janes.

Janes повідомляє про переміщення щонайменше батальйону танків Т-80У поблизу російського Воронєжа в напрямку, як зауважують дослідники, навчальної бази "Погоново".

Раніше Washignton Post та Politico повідомляли про переміщення російських військ, з посиланням на дані аналітичної агенції Maxar а також соцмедійні відео.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.