Росія: прокуратура вимагає ліквідувати правозахисний центр «Меморіал»

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 12.11.2021 16:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=32049

Московський міський суд зареєстрував позов прокуратури Москви з вимогою ліквідувати правозахисний центр «Меморіал». Засідання призначене на 23 листопада.

Про це йдеться у повідомленні у телеграм-каналі центру.

Раніше цього тижня Генеральна прокуратура Росії звернулася до Верховного суду з вимогою ліквідувати «Міжнародний Меморіал», а також його підрозділи – правозахисний центр, архів, бібліотеку та музей. Як причину Генпрокуратура вказала систематичні порушення законодавства про «іноземних агентів», а саме відсутність маркування на матеріалах організації. Судове засідання відбудеться 25 листопада.

«Це політичне рішення про знищення товариства «Меморіал» – організації, яка займається історією політичних репресій та захистом прав людини», – йдеться у заяві «Міжнародного Меморіалу». У ній наголошується, що, на думку організації, «ніяких законних підстав для ліквідації «Міжнародного Меморіалу» немає» і що організація, попри незгоду із законом про «іноагентів», дотримується його вимог.

Міжнародне історико-просвітницьке, благодійне та правозахисне товариство «Меморіал» було внесено до реєстру «іноагентів» у Росії в 2016 році. Правозахисний центр «Меморіал» у 2014 році став однією з перших некомерційних організацій, визнаних у Росії «іноземними агентами».



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.