Україна в ОБСЄ: Росія демонструє готовність до військового вторгнення

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 18.11.2021 12:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=32068

Нарощування Росією військових сил біля російсько-українського державного кордону свідчить про те, що Кремль розглядає різні варіанти, включаючи потенційне військове вторгнення в Україну.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила місія України в ОБСЄ під час засідання Форуму з безпекового співробітництва ОБСЄ у середу у Відні.

"Зараз ми спостерігаємо не просто військове нарощування. Зараз ми бачимо погіршення ситуації на тлі демонстрації Росією готовності застосувати війська та техніку, зосереджені вздовж українського кордону, а також те, що російське керівництво розглядає різні можливості, включаючи потенційне військове вторгнення в Україну", - заявили в українській делегації.

Було вказано на те, що після завершення масштабних навчань біля державного кордону України у другій половині 2021 року Російська Федерація лише на словах відвела свої сили від кордону.

"На місця постійного перебування повернулися лише військовослужбовці. Бойова та інша військова техніка, така як танки, бойові машини та ракетні комплекси "Іскандер", залишилася поблизу українського кордону", - повідомили українські дипломати.

Представників країн-учасниць ОБСЄ було поінформовано про те, що наразі Росія розмістила понад 92 тис. своїх військовослужбовців у районах поблизу кордону з Україною.

"Російська Федерація не просто демонструє військову агресію. Російські військові навчання, енергетична криза у Європі та використання мігрантів як зброї на кордоні Білорусі з Польщею та Литвою слід комплексно розглядати у якості елементів гібридної війни Росії проти Європи та євроатлантичної спільноти. На цьому тлі ми хотіли б підтвердити тверду відданість України миру та безпеці в Європі. Ми готові спільно захищати ці фундаментальні принципи для України та євроатлантичної спільноти", - заявили в місії України в ОБСЄ.

Як повідомлялося раніше, першим про нарощування російських військ на кордоні з Україною повідомило 30 жовтня видання The Washington Post. Газета написала, що деякі офіційні особи у США та європейських країнах зафіксували «незвичайні переміщення техніки та військових на західному фланзі Росії». Видання також послалося на відеозаписи, що з’явилися в інтернеті, на яких російські військові ешелони й автоколони перевозять техніку на південь і захід країни. Politico писала, що знімки 1 листопада зробила компанія Maxar Technologies.

Окрім цього, газета з посиланням на дані британського видання Jane’s, що спеціалізується на військовій тематиці, передавала, що техніка 4-ї танкової дивізії Росії перекидається ближче до кордону з Україною — під Курськ і Брянськ.

За даними Financial Times, співробітники західних спецслужб заявили, що цієї зими існує "висока ймовірність" дестабілізації ситуації в Україні з боку Росії після того, як Москва зібрала біля свого кордону понад 90 тис. військових.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.