У Держдепі США розповіли про зміст зустрічей Блінкена з Кулебою, Лавровим.

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 3.12.2021 10:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=32119

У Держдепі розкрили зміст спілкування державного секретаря США Ентоні Блінкена з очільником МЗС України Дмитром Кулебою.

Як відзначає заява речника Держдепу Неда Прайса, Блінкен та Кулеба "обговорили необхідність дипломатичного мирного вирішення конфлікту на Донбасі та повного відновлення суверенітету України у її міжнародно визнаних кордонах, включно із Кримом, перед лицем агресії Росії, що триває", передає Голос Америки.

Держдеп вказує, що Блінкен підтвердив відданість США незалежності та територіальній цілісності України та наголосив на важливості повної імплементації Мінських угод. Сторони також обговорили шляхи поглиблення двосторонніх відносин.

Як повідомляє МЗС України, Кулеба та Блінкен обговорили втілення пакету стримування Росії, який "включає в себе політичний та дипломатичний тиск, підготовку жорстких економічних санкцій на випадок розширення агресії та посилену безпекову та оборонну співпрацю з Україною".

У четвер, як повідомляє ТАСС, речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що озвучений президентом України намір повернути Крим розглядається Кремлем, як пряма погроза.

Під час зустрічі із Лавровим, вказує Держдеп, Блінкен знову закликав Росію відвести сили та дотримуватись Мінських угод та режиму дотримання вогню на Донбасі.

Як повідомляється, Блінкен дав зрозуміти, що у разі військової ескалації з боку Москви, США та їх союзники готові вдатись до серйозних заходів щодо Росії.

У повідомленні МЗС Росії щодо зустрічі Лаврова з Блінкеним наголошується, що у ході зустрічі Лавров підкреслив, що "ігнорування законних занепокоєнь Росії, втягування України в геополітичні ігри США на тлі розгортання сил НАТО в безпосередній близькості від наших кордонів матимуть найсерйозніші наслідки, змусять вжити заходів у відповідь для виправлення військово-стратегічного балансу".

Як повідомляє російська сторона, Лавров озвучив "імперативну вимогу", що альтернативою у даній ситуації можуть стати "довгострокові гарантії безпеки" на західних кордонах Росії.

У четвер речниця МЗС Росії Захарова, повідомляє ТАСС, також заявила, що Росія переконана у необхідності домовленостей щодо нерозширення НАТО на Схід.

Заява РФ містить згадку про "контакти на найвищому рівні, які плануються".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.