Генерал США каже, що розвідка відстежує в Росії «індикатори», які є підставою для «великого занепокоєння»

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 3.12.2021 21:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=32122

Чільний командувач армії Сполучених Штатів сказав, що американська розвідка помічає у діях Росії достатньо ознак, які є підставою для «великого занепокоєння» загрозою нового «відкритого акту військової агресії» проти України.

Начальник штабів США генерал Марк Міллі

Застереження генерала Марка Міллі, начальника штабів США, додалося до багатьох подібних заяв, що лунають останніми тижнями і з Вашингтона, і від інших західних держав, а також з України.

Держсекретар США Ентоні Блінкен та представники інших країн застерегли Москву про серйозні наслідки у разі нових військових дій проти України.

Відповіді російських офіційних представників не зменшили напруженості, оскільки твердження Росії, що вона нікому не загрожує, лунають разом із погрозливими заявами на адресу Києва і з претензіями до НАТО.

Від імені російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова, який 2 грудня виступив у Стокгольмі на зустрічі країн ОБСЄ, була поширена заява для ЗМІ, в якій зокрема йдеться, що Москва вважає ситуацію «в безпосередній близькості» до кордонів Росії такою, що може її «змусити вдатися до відповідних заходів для виправлення військово-стратегічного балансу».

Лавров повторив російські вимоги, щоб Київ йшов на прямі переговори з формуваннями ДНР і ЛНР на сході України, які перебувають під фактичним контролем Москви.

Погрозливі вимоги Росії і стягування військ супроводжуються новими вимогами президента Путіна, щоб США та інші західні країни пішли на домовленості, які «виключали б будь-які подальші просування НАТО на схід», тобто не допускали б вступу в альянс України.

Генерал Марк Міллі у спілкуванні з журналістами під час перельоту з Сеула до Вашингтона 3 грудня відмовився перераховувати, що саме Сполучені Штати готові робити у разі нового російського вторгнення.

Але він наголосив на важливості захисту суверенітету України і для Вашингтона, і для інших країн НАТО.

«Якщо росіяни вдадуться до відкритих агресивних військових дій проти держави, яка була незалежною з 1991 року, то тут зачіпаються значні інтереси безпеки і США, і країн членів НАТО», - цитує генерала агентство Reuters.

Генерал натякнув, що підставою для стурбованості є не лише те, скільки російських військ зараз стягнуто до України.

«Я не буду казати вам, що саме ми відстежуємо і про індикатори, чи застереження з погляду розвідки, але ми їх відстежуємо. Там зараз є достатньо, щоб викликати велике занепокоєння. Ми будемо надалі спостерігати», - сказав Міллі.

Державний секретар США Ентоні Блінкен раніше неодноразово говорив, що є велика загроза не лише нового прямого вторгнення Росії в Україну, але й ознаки намагань Москви підірвати Україну зсередини.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.