Ближче до України: Столтенберг розповів про концепцію НАТО, яку ухвалять у Мадриді

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 16.12.2021 14:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=32158

Нова Стратегічна концепція НАТО, яка має бути ухвалена наступного року під час саміту альянсу у Мадриді, відобразить важливість співпраці НАТО з партнерами, а також право кожної суверенної держави обирати, частиною якої організації з безпеки вона прагне бути.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, відповідаючи на запитання Укрінформу.

«Ми розпочали процес розробки та погодження нової Стратегічної концепції, і зараз зарано передбачати будь-які висновки щодо цього, але я переконаний, що в новій Стратегічній концепції ми висловимо дуже потужну підтримку для тісного співробітництва між НАТО і партнерами, включаючи Україну. Я також очікую, що союзники зможуть чітко підтвердити принципи щодо права будь-якої суверенної держави обирати свій шлях, як і Україна також обрала свій шлях, включаючи те, частиною якої організації з безпеки вона хоче бути», - сказав керівник Альянсу.

Він наголосив, що необхідність розвитку нової Стратегічної концепції НАТО пов’язана із тим, що за десять років, що минули з моменту ухвалення попереднього стратегічного документу, світ дуже суттєво змінився.

«Одна із речей, що змінилися - це поведінка Росії. В чинній Стратегічній концепції ми згадуємо Росію як стратегічного партнера. Але з тих пір ми бачили агресивні дії Росії, ми бачили, як вона здійснює інтервенцію до сусідів, ми бачили, як Росія незаконно анексувала Крим, і продовжує дестабілізувати схід України. Ці зміни повинні бути відображені у новій Стратегічній концепції НАТО», - підкреслив Столтенберг.

Він зауважив, що НАТО розглядає як велику цінність можливість співпрацювати з такими партнерами, як Україна.

«Ми у більшій безпеці, якщо тісно співпрацюємо одне з одним. Це важливо для НАТО, це є важливим для України. Разом ми працюємо над тим, як вирішити конфлікти та суперечності мирними засобами, а не використанням сили. Тож я очікую, що наступна Стратегічна концепція НАТО буде передбачати тісніші контакти з такими партнерами, як Україна», - підбив підсумок Генеральний секретар альянсу.

Як повідомлялося раніше, Президент України Володимир Зеленський здійснив дводенний візит до Брюсселя. Вчора він взяв участь у саміті Східного Партнерства та провів низку двосторонніх зустрічей із лідерами європейських країн та керівниками Євроінституцій. Сьогодні відбулися переговори української делегації у штаб-квартирі НАТО, в ході яких, зокрема, була обговорена ситуація навколо концентрації російських військ на окупованих територіях України та вздовж її кордонів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.