Після угоди Німеччини та США щодо Nord Stream 2 ситуація погіршилася

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 22.12.2021 08:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=32168

Ситуація після угоди між Німеччиною та США щодо газопроводу «Північний потік-2» навпаки погіршилася.

Про це заявив журналістам посол України в Німеччині Андрій Мельник на полях конференції "Дипломатія 30. Стратегія сильної держави", передає кореспондент Укрінформу.

Зокрема посол зауважив, що для України дуже важливо повернути питання «Північного потоку-2» у політичну площину та у сферу обговорення.

«Аргумент який: є угода між Німеччиною і Сполученими Штатами, яка була ухвалена влітку, і вона була повʼязана з чіткими передумовами. Ми бачимо, що ситуація не покращилася після цього, а погіршилася. Це дає нам шанс знову повертати, виносити це питання на обговорення дуже серйозно», - акцентував Мельник.

Водночас він допускає, що питання газопроводу може призвести до того, що коаліція може бути під загрозою, «оскільки позиції партій в межах коаліції є різними».

Дипломат також звернув увагу, що «Північний потік-2» навіть не є частиною коаліційної угоди як такої і не згадується в документі.

Як повідомлялося раніше, новий німецький уряд вважає проєкт «Північний потік-2» суто економічним і вже не бачить у ньому «політичної складової». Водночас голова Федерального агентства з мереж Йохен Гоманн 16 грудня заявив, що газогін може бути введений в експлуатацію не раніше середини наступного року.

Федеральне мережеве агентство Німеччини, яке проводить сертифікацію газогону "Північний потік-2", 16 листопада призупинило цей процес. Німецький регулятор також задовольнив запити НАК «Нафтогаз України» та ТОВ «Оператор ГТС України» щодо участі у сертифікації.

Крім того, між адміністрацією Джо Байдена та урядом Ангели Меркель укладено угоду щодо "Північного потоку-2", яка дозволяє добудову газопроводу в обмін на гарантії безпеки Європи.

Після офіційного оголошення про угоду між Німеччиною та США Україна ініціювала консультації з Єврокомісією та Німеччиною щодо "Північного потоку-2".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.