Росія посилає війська для придушення казахського повстання

Автор/джерело -  © Reuters



Дата публiкацiї - 6.01.2022 12:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=32195

Росія відправила десантників до Казахстану в четвер, щоб придушити повстання по всій країні після того, як насильство поширилося на жорстко контрольовану колишню радянську державу.

Поліція заявила, що вбила десятки бунтівників у головному місті Алмати. Державне телебачення повідомило, що 13 співробітників сил безпеки загинули, у тому числі двоє були обезголовлені.

Журналісти Reuters в Алмати повідомили, що горять резиденція президента і мера. До вечора четверга міський аеропорт, захоплений раніше протестувальниками, перебував під жорстким контролем військових. На вулицях валялися згорілі машини.

У четвер вранці на головну площу Алмати увійшли кілька бронетранспортерів і десятки військових, і було чути постріли, коли війська наближалися до натовпу, передають кореспонденти Reuters з місця події.

Пізніше в четвер на площі виглядало мирно: 200-300 протестувальників все ще збиралися, а навколо немає військ.

Інтернет був вимкнений по всій країні, і весь масштаб насильства неможливо було підтвердити. Але заворушення були безпрецедентними для Казахстану, яким з радянських часів міцно керував лідер Нурсултан Назарбаєв, 81 рік, який тримався за кермо, незважаючи на те, що три роки тому пішов у відставку з поста президента.

«НАПАД НА НАШИХ ГРОМАДЯН»

Наступник Назарбаєва, президент Касим-Жомарт Токаєв, за одну ніч викликав сили з союзника Росії в рамках очолюваного Москвою військового альянсу колишніх радянських держав. Він звинуватив у заворушеннях підготовлених іноземців терористів, які, за його словами, захопили будівлі та зброю.

"Це підрив цілісності держави, а головне - це напад на наших громадян, які просять мене... терміново допомогти", - сказав він.

У секретаріаті Організації Договору про колективну безпеку, очолюваної Росією, повідомили, що в складі війська входять підрозділи з Росії, Білорусі, Вірменії, Таджикистану та Киргизстану. При цьому не розголошується загальний розмір сил.

Російських десантників перекинули до Казахстану і «передові частини його контингенту вже приступили до виконання поставлених завдань».

На неперевіреному відео в соцмережах видно, як війська вночі патрулюють вулиці Алмати у щільному тумані,
десь стріляють зі зброї. А тим часом у місті тривають грабунки банків та крамниць.

Повстання, яке розпочалося як протести проти новорічного підвищення цін на пальне, різко розрослося в середу, коли протестувальники штурмували та спалювали громадські будівлі. Вони скандували гасла проти Назарбаєва, і принаймні в одному випадку обмотали мотузками його бронзову статую і скинули її.

Спочатку Токаєв у відповідь розпустив свій кабінет, скасував підвищення цін на паливо та відсторонився від свого попередника. Він також заявив, що бере на себе посаду очільника нацбезпеки, яку до того обіймав Назарбаєв.

Але цих дій виявилося недостатньо, щоб заспокоїти натовп, який звинувачує владу в накопиченні величезного багатства через привласнення доходів від торгівлі нафтою та корисними копалинами, тоді як 19-мільйонна нація залишалася переважно бідною.

Назарбаєв пішов у відставку в 2019 році як останній керівник Комуністичної партії радянських часів, який досі керував колишньою радянською державою. Але він і його родина зберегли контроль, зберігаючи ключові пости, наглядаючи за силами безпеки та політичним апаратом в Нур-Султані, спеціально побудованій столиці, що носить його ім’я. Від початку заворушень його ніхто не бачив і не чув.

Токаєв назвав протестувальників терористами з іноземною підготовкою, хоча не надав жодних доказів. Державне телебачення в четвер показало непідтверджене відео купи зброї на вулиці, на якій люди підходять і беруть її.

Інформаційне агентство ТАСС з посиланням на міністерство охорони здоров’я Казахстану повідомило, що під час протестів було поранено понад 1000 людей, понад 400 з них перебувають у лікарнях.

Західні країни закликали до спокою. Сусід Китай назвав події внутрішньою справою Казахстану і висловив надію, що ситуація незабаром стабілізується.

Заворушення почалися як протести проти зростання цін на зріджений нафтовий газ, паливо, яке бідні люди використовували для приводу своїх автомобілів. Але це швидко перекинулося в ширші антиурядові заворушення, живлячи глибоко вкорінене невдоволення протягом трьох десятиліть правління Назарбаєва та його наступника.

Токаєв доручив уряду захистити іноземні посольства та підприємства, що належать іноземним компаніям. Стабільна репутація країни допомогла залучити сотні мільярдів доларів іноземних інвестицій у нафтову та металургійну промисловість.

Державне телебачення повідомило, що Національний банк Казахстану вирішив призупинити роботу банків заради безпеки їхніх працівників.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.