Президент Казахстану віддав наказ про придушення повстання

Автор/джерело -  © Reuters



Дата публiкацiї - 7.01.2022 14:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=32199

Президент Казахстану заявив у п’ятницю, що наказав своїм силам стріляти на ураження, щоб впоратися з заворушеннями тих, кого він називав бандитами та терористами, через день після того, як Росія направила війська для придушення повстання в країні .

давалося, що сили безпеки контролювали вулиці головного міста Алмати в п’ятницю вранці, але після днів заворушень, під час яких загинули десятки людей, а громадські будівлі були розграбовані та спалені, все ще чути стрілянину.

"Бойовики не склали зброю, вони продовжують чинити злочини або готуються до них. Боротьбу з ними потрібно вести до кінця. Хто не здасться, той буде знищений", - заявив президент Касим-Жомарт Токаєв в телевізійній телепередачі.

«Я віддав наказ правоохоронним органам і армії стріляти на ураження без попередження».

Токаєв звинуватив підготовлених за кордоном терористів у найгіршому насильстві за 30 років незалежності центральноазіатської держави.

Міністерство оборони Росії, на яке посилається Інтерфакс, повідомило, що понад 70 літаків цілодобово літали, щоб ввести російські війська в Казахстан, і тепер вони контролюють головний аеропорт Алмати, відвойований у четвер у протестувальників.

Демонстрації, які почалися як відповідь на підвищення цін на паливо, переросли в широкий рух проти уряду та 81-річного колишнього лідера Нурсултана Назарбаєва, правителя з найдовшою посадою в будь-якій колишній радянській державі.

Він передав пост президента Токаєву три роки тому, але широко вважають, що його сім’я зберегла владу в Нур-Султані, спеціально побудованій столиці, яка носить його ім’я.

ВІЙСЬКА В АЛМАТИ

Міністерство внутрішніх справ заявило, що 26 «озброєних злочинців» були «ліквідовані», тоді як 18 військовослужбовців поліції та національної гвардії були вбиті з початку протестів, цифри, які, схоже, не оновлювалися з четверга. Державне телебачення повідомило про понад 3700 арештів.

У п’ятницю вранці біля головної площі Алмати, де протягом попереднього дня війська билися з протестувальниками, було чути нову стрілянину. Кореспонденти Reuters бачили, як на позиції площі зайняли бронетранспортери та війська.

За кілька сотень метрів від площі, в сильно пошкодженому цивільному автомобілі, лежало тіло. В іншій частині міста розграбували магазин боєприпасів.

Повідомляється про масові заворушення в ряді інших міст у величезній країні з населенням 19 мільйонів людей. З середи Інтернет вимкнено, що ускладнює визначення повного масштабу насильства.

Швидке розгортання військ Москви продемонструвало готовність Кремля застосувати силу, щоб зберегти свій вплив у колишньому Радянському Союзі. Війська були відправлені під егідою Організації Договору про колективну безпеку, до складу якої входять Росія та п’ять колишніх радянських союзників. У ньому заявили, що його війська будуть налічувати близько 2500 осіб і залишаться в Казахстані на кілька днів або тижнів.

Заступник міністра закордонних справ Олександр Грушко заявив, що Москва «заступалася за Казахстан і робила так, як повинні союзники».

Прес-секретар Білого дому Джен Псакі заявила, що Вашингтон уважно стежить за розгортанням під проводом Росії. Вона буде спостерігати за будь-якими порушеннями прав людини та «будь-якими діями, які можуть стати передумовою для захоплення казахстанських установ».

Адміністрація Токаєва заявила, що росіяни не брали участі в бойових діях або «знищенні бойовиків».

Насильство стало безпрецедентним у країні, якою протягом десятиліть твердо керував Назарбаєв, який був останнім керівником Комуністичної партії радянської епохи, який все ще був при владі в колишній радянській державі, коли він передав президентство Токаєву в 2019 році.

Назарбаєва ніхто не бачив і не чув від початку протестів. Токаєв намагався відмежуватися від свого попередника, усунувши Назарбаєва та його племінника з постів безпеки з моменту початку протестів.

Казахстан є великим виробником нафти і провідним у світі виробником урану.

Видобуток нафти на найбільшому родовищі Тенгіз було скорочено у четвер, повідомив оператор родовища Chevron, оскільки деякі підрядники припинили залізничні перевезення на підтримку протестів. Світові ціни на нафту зросли, а ціна на уран різко підскочила від початку зіткнень.

На країну також припадає близько п’ятої частини світового «майнінгу» біткоїнів, енергоємного процесу реєстрації криптовалютних транзакцій, а відключення Інтернету в Казахстані знизило обчислювальну потужність глобальної мережі біткойну.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.