Світовий банк попереджає українців

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 22.06.2007 16:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3281

Всесвітній Банк рекомендує Україні активізувати фінансові, освітні й соціальні реформи для мінімізації впливу на економіку негативних демографічних тенденцій.

Про це на презентації дослідження «Від червоного до сивого: «Третій перехідний період» старіючого населення країн Східної Європи та колишнього СРСР» повідомив автор дослідження, керівник підрозділу економіки людського розвитку ВБ Аруп Банержі.

За його словами, згідно з даними дослідження, у 2025 році населення України скоротиться на 24% або на 12 млн осіб у порівнянні з 2000 роком, а частка людей віком понад 65 років збільшиться з 14% до 20%.

Таким чином, істотно зросте частка ВВП, необхідна для пенсійного забезпечення людей похилого віку, їх медичного забезпечення, перекваліфікації робочої сили та забезпечення довгострокового догляду за людьми похилого віку.

За оцінкою Банержі, якщо в Україні не будуть проведені необхідні реформи, то частка ВВП, котру доведеться використовувати на зазначені потреби, може становити до 50%.

Він зазначив, що це навантаження може бути значно знижене при проведенні ряду реформ - пенсійної (підвищення пенсійного віку), податкової (збільшення податкової бази при зниженні податкового тягаря), освітньої та медичної (поліпшення якості освіти та медобслуговування), соціальної (заміна догляду в лікарнях і будинках пристарілих на заохочення приватного догляду за людьми похилого віку).

Банержі наголосив, що в України ще є час для проведення необхідних реформ, але починати їх потрібно вже зараз, незважаючи на виборчу кампанію, котра не припиняється.

Як повідомлялося, Всесвітній банк рекомендує Україні підвищити пенсійний вік жінок з 55 років до 60 років.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.