Президент Ющенко, разом із СНБО, займеться дерибанщиками

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 10.12.2007 17:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4318

Президент України Віктор Ющенко занепокоєний ситуацією, що складається у сфері земельних відносин. Про це на брифінгу в Секретаріаті Глави держави повідомив заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Юрій Продан.

«У зв’язку з цим Президент 6 листопада ц.р. доручив Секретареві РНБОУ, який за посадою є Головою комісії з опрацювання та комплексного вирішення питань реалізації державної політики у сфері раціонального використання та охорони земель, опрацювати питання щодо додержання земельного законодавства та прав громадян у сфері земельних відносин у Київській, Львівській, Харківській областях, місті Києві та АР Крим», – сказав Продан.

За результатами проведеної роботи встановлено, що у всіх зазначених регіонах мають місце масові порушення земельного законодавства, найбільш поширені з яких – самовільне захоплення земельних ділянок.

За словами Продана, серед типових порушень земельного законодавства – незаконне вилучення та надання земельних ділянок і земель, в першу чергу лісового, водного, природо-заповідного фонду, та безпідставне погодження таких рішень органами Держкомліспгоспу.

Ця ситуація найбільш характерна для Київської області. «Тенденція досить негативна – якщо в 2006 році було вилучено 78 га з лісового фонду по області, то вже за 10 місяців 2007 – 153 га», – зауважив заступник Секретаря РНБОУ.

Також існують порушення при використанні земель водного фонду. Значна частина берегової лінії Канівського водосховища (Київська обл.) передана для будівництва котеджів, приватного житлового господарства, під садове господарство та спортивно-оздоровчі комплекси. Загальна площа близько 1 тис. га.

Серед законодавчих порушень – прийняття органами виконавчої влади та місцевого самоврядування рішень з питань надання/вилучення земельних ділянок з перевищенням повноважень та іншими порушеннями законодавства. Окрім того, існують порушення законодавства з боку органів земельних ресурсів при підготовці землевпорядної документації та здійсненні експертизи.

«Головна причина такого стану дотримання законодавства – відсутність реальної відповідальності посадових осіб за прийняті незаконні рішення», – зазначив Продан.

Переважно земельні ділянки надаються без проведення аукціонів та конкурсів, у тому числі практично не проводяться конкурси на право оренди земельних ділянок. Домінуючою в сфері земельних відносин є безкоштовна передача земель у власність, внаслідок цього значні кошти недоотримують місцеві бюджети.

Ще один суттєвий фактор, який сьогодні негативно діє в сфері земельних відносин – прийняття неправомірних судових рішень, якими органи виконавчої влади зобов’язуються змінити цільове призначення земельної ділянки.

«Кількість таких рішень, на жаль, зростає, і в першу чергу там, де найбільш дорога сьогодні земля – в Київській області», – сказав Продан.

Внаслідок цього відбувається тіньовий оборот земель сільськогосподарського призначення, хоча сьогодні є відповідний мораторій на такі землі. Для прикладу, якщо в 2004 році площа земель сільгосппризначення в прилеглих до Києва районах (Бориспільський, Броварський, Васильківський, Вишгородський, Святошинський, Обухівський, Макарівський) становила 216 тис. га, то в 2007 вона становить вже 180 тис. га.

«Таким чином, 36 тис. гектарів земель сількогосподарського призначення вилучені з обігу як землі для сільського господарства», – підкреслив заступник Секретаря РНБОУ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.