Столичний хлібний монополіст диктує умови: або підвищення цін, або хліб буде дефіцитом

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 26.06.2008 14:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5326

На сьогодні склалася драматична ситуація з хлібом у Києві, підприємства “Київхліб” та “Київмлин” – на межі зупинки.

Таке заявив на прес-конференції генеральний директор ВАТ «Хліб Києва» Ігор Мазурка.

За його словами, в умовах зростання інфляції, подорожчання складників виробництва хліба, його ціна залишається незмінною.

«За останні півроку збитки підприємств «Київхліб» та «Київмлин» перевищили 100 мільйонів гривень через те, що всі складники собівартості зросли в півтора – три рази. Так, ціни на головний складник – борошно – зростають постійно, вартість пшениці зросла на 90%, вартість жита – на 140%, ціна на олію – на 200%, на дріжджі – на 44%. Транспортні витрати на доставку хліба також зросли на 61%, збільшилася й ціна на газ, – зазначив Мазурка – Наші підприємства не можуть вкладати кошти в модернізацію виробництва для того, щоб поліпшувати якість продукції та розширювати її асортимент. Банки відмовляються давати нам кредити, розуміючи політику уряду щодо хліба, дотації з місцевого бюджету теж вичерпуються. І тільки ціни на хліб залишаються незмінними. Існувати далі на таких умовах підприємства більше не можуть».

На переконання генерального директора ВАТ «Хліб Києва», існує реальна загроза того, що почнуться «перебої із хлібом у столиці». «З кожної гривні «Українського» хліба наші підприємства отримують 37 копійок збитків», – відзначив він.

Також, за словами Мазурки, хлібовиробники втрачають своїх працівників через низьку заробітну плату. «На сьогодні середня заробітна плата на заводах «Київхліб» та «Київмлин» становить 2500 гривень при тому, що люди працюють цілодобово у дві-три зміни. Середня ж заробітна плата по Києву сягає більш як 3000 гривень», – наголосив він.

Уся галузь хлібовиробництва, на переконання Мазурки, стоїть перед фактом необхідності тотального збільшення ціни на хліб через подорожчання його складників та енергоносіїв.

«Тому ми хочемо, щоб була ефективна система регулювання ціни на ринку хліба, щоб підприємства мали змогу розвиватися, підтримувати свій трудовий потенціал, розробляти нову продукцію, – упевнений він. – Оскільки за законом цінова політика є прерогативою уряду та визначається постановою Кабінету Міністрів, ми вимагаємо розробити реальний механізм ціноутворення, з урахуванням інтересів хлібовиробників».

Генеральний директор ВАТ «Хліб Києва» підкреслив, що «механізми ціноутворення мають бути такими, щоб підприємства могли нормально існувати й розвиватися, розробляти новий асортимент і давати якість, якої потребує споживач».

«Ми вже протягом року подаємо свої звернення до Кабінету Міністрів, але й досі не отримали ніякого результату. Водночас структура собівартості хліба постійно змінюється через скачки цін на бензин, зерно тощо», – зауважив він.

Також, за словами Мазурки, є проблема вивезення хлібу зі столиці в регіони, коли регіональні перекупники отримують прибуток з різниці цін. «У нормальних ринкових умовах немає нічого поганого в тому, щоб вивозити хліб зі столиці й продавати на місцях. Але для нас сьогодні абсолютно невигідно, щоб цей хліб вивозився зі столиці, щоб регіональні підприємці, які вивозять понад 100 тон хліба на добу, отримували прибуток, а ми – збитки. Ми раді, що наш хліб популярний у регіонах, але нам потрібна реальна, економічно обґрунтована ціна на нього», – наголосив генеральний директор ВАТ «Хліб Києва».

Від “Аратти”: те, що в Україні держава досі не виробила чітких правил ціноутворення - дійсно відповідає реаліям. Проте, наразі ніхто не скасовував об'єктивні економічні закони.

А вони передбачають два легальні шляхи отримання прибутку:або ж загвинчуванням цін, або ж збільшенням валових доходів за рахунок зростання випуску продукції та виробництва її нових видів. Отут, від хлібопекарів й повіяло рафінованим совком, бо вони замість ревізії власного бізнесу перейнялися перерахунком грошей у чужих кишенях.

Врешті, варто б зазначити, що той самий Мазурка мав би, перед тим, як зайнятися цим бізнесом, урахувати об'єктивні ризики, які існують. Він що тільки сьогодні відкрив для себе, що держава жорстко регулює рівень рентабельності? Чи те, що йде безперервне здорожчання енергоносіїв? Так вибачте, це - відбувається в усьому світі. Проте, хлібопекарська галузь, чомусь, не зазнає масових банкрутств. Не банкрутує й столичне підприємство.

А щодо цін, так як кияни, ми можемо засвідчити - без сьогоднішнього примітивного піару монополіста, втіхаря, ціни зростають. На окремі види продукції.

То ж навіщо оці шоу перекладання із хворої голови на здорову?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.