Російські війська ведуть бій із грузинською армією у Цхінвалі

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 8.08.2008 23:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5542

Російська бронетехніка впритул підійшла до Цхінвалі, столиці невизнаної республіки Південна Осетія, і вступила в бій з грузинськими силами, що зайняли місто.

Грузинська сторона визнала, що її сили в п’ятницю залишили частину Цхінвалі, який впродовж дня вони, як стверджувалося, контролювали повністю.

Росія заявила, що має намір захищати своїх громадян: багатьом жителям Південної Осетії останніми роками було надано російське громадянство.

12 російських миротворців в зоні конфлікту загинули і 150 були поранені, повідомило російське командування спільних миротворчих сил Росії, Південної Осетії і Грузії.

Державний секретар США Кондоліза Райс закдикала негайно припинити вогонь в Південній Осетії.

"Ми закликаємо Росію припинити повітряний і ракетний обстріл Грузії, дотримувати територіальну цілісність Грузії і вивести сухопутні війська з грузинської території", - заявила Райс.

Президент Грузії Михайло Саакашвілі оголосив в країні загальну мобілізацію. Також Тбілісі оголосив, що відкликає 1000 військовослужбовців з Іраку, скорочуючи свій контингент в цій країні удвічі.

У телезверненні в п’ятницю увечері Саакашвілі заявив, що в результаті російських авіаударів по Грузії загинуло 30 чоловік. Москва це не підтверджує.

Відновлення контролю Тбілісі над територіями, що відкололися на початку 1990-х років, завжди було найважливішою частиною політичної програми Саакашвілі.

З півночі за московським часом (20:00 по Грінвічу), як оголосило міністерство транспорту Росії, все повітряне сполучення з Грузією буде припинено.

США, Євросоюз, багато міжнародних організацій і провідні західні країни призвали всі сторони конфлікту до негайного припинення вогню і заявили про підтримку територіальної цілісності Грузії в її міжнародно визнаних межах.

За матеріалами ВВС


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.